Η Ρωσία ξεκίνησε δρομολόγια με λεωφορεία ανάμεσα στη Σιμφερόπολη της Κριμαίας και τη Χερσώνα | REUTERS/Alexey Pavlishak
Επικαιρότητα

Ουκρανία: Πρώην πράκτορας της FSB ο νέος διοικητής της κατεχόμενης Χερσώνας

Ο Σεργκέι Ελισέγιεφ ήταν μέχρι τώρα πρώτος αναπληρωτής του επικεφαλής της κυβέρνησης της ρωσικής βορειοδυτικής περιφέρειας του Καλίνινγκραντ
Protagon Team

Eνας ρώσος αξιωματούχος προερχόμενος από τις υπηρεσίες ασφαλείας FSB (πρώην KGB) ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της ουκρανικής περιφέρειας της Χερσώνας, η οποία έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σεργκέι Ελισέγιεφ, μέχρι τώρα πρώτος αναπληρωτής του επικεφαλής της κυβέρνησης της ρωσικής βορειοδυτικής περιφέρειας του Καλίνινγκραντ, «έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Χερσώνας», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σάλντο, ο οποίος διευθύνει τη ρωσική κατοχική διοίκηση.

Η κυβέρνησή του αναλαμβάνει καθήκοντα την Τρίτη, πρόσθεσε.

Διπλωματούχος της Ακαδημίας της FSB, ο 51χρονος Ελισέγιεφ υπηρέτησε στους κόλπους της με αδιευκρίνιστα καθήκοντα, σύμφωνα το site της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ.

Ρώσος στρατιώτης παρακολουθεί μία οικογένεια στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, στη Χερσώνα – EPA/SERGEI ILNITSKY

Ο ουκρανός πρώην βουλευτής που πέρασε στην πλευρά της Μόσχας, ο Αλεξέι Κοβαλιόφ, ο οποίος είχε επιζήσει στα τέλη Ιουνίου μιας δολοφονικής απόπειρας, διορίστηκε αναπληρωτής του Ελισέγιεφ για θέματα γεωργίας.

«Η Ρωσία βρίσκεται εδώ για πάντα», δήλωσε.

Μετά την κατάληψη της Χερσώνας, η Μόσχα διεξάγει πολιτική εκρωσισμού: εισήγαγε ως νόμισμα το ρούβλι, εκδόθηκαν ρωσικά διαβατήρια, στα τέλη Ιουνίου άνοιξε εκεί μια πρώτη ρωσική τράπεζα, οι επικριτικές φωνές καταστέλλονται και η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο της κατοχικής διοίκησης.