371
O CEO της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν | REUTERS/Ralph Orlowski

Ουγκούρ Σαχίν (BioNtech): Eτοιμο σε έξι εβδομάδες το εμβόλιο και για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 12:08
O CEO της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν
|REUTERS/Ralph Orlowski

Ουγκούρ Σαχίν (BioNtech): Eτοιμο σε έξι εβδομάδες το εμβόλιο και για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 12:08

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNtech έσπευσε να ανακοινώσει ότι μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες θα έχει έτοιμο το εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει και το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

«Τεχνικά είμαστε σε θέση να διαθέσουμε ένα νέο εμβόλιο σε διάστημα έξι εβδομάδων. Βασικά, η ομορφιά της τεχνολογίας του αγγελιοφόρου RNA είναι ότι μπορούμε να αρχίσουμε απευθείας την ανάπτυξη ενός εμβολίου που μιμείται στην εντέλεια την νέα μετάλλαξη», εξήγησε ο επικεφαλής της BioNtech Ουγκούρ Σαχίν.

Από την πλευρά τους, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna δοκιμάζουν ήδη τα εμβόλιά τους για να διαπιστώσουν εάν λειτουργούν κατά της νέας μεταλλαγμένης εκδοχής του ιού, η οποία εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες.

«Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, περιμένουμε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολίου της Moderna θα λειτουργεί προστατευτικά κατά των μεταλλάξεων που έχουν πρόσφατα περιγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα πραγματοποιήσουμε επιπλέον τεστ τις επόμενες εβδομάδες για να επιβεβαιώσουμε την προσδοκία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Moderna.

Ομοίως η Pfizer ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με την ικανότητα δειγμάτων αίματος ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech να εξουδετερώσουν το νέο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ολο και περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την σημασία αυτής της τελευταίας μετάλλαξης του κορονοϊού, που προβλήθηκε από το Λονδίνο ως εξήγηση της εκτόξευσης των κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες στην χώρα – μία «έκρηξη» κρουσμάτων η οποία συνέπεσε με την χαλάρωση της τήρησης μέτρων από τους Βρετανούς εν όψει των Χριστουγέννων.

Νέα συνεδρίαση ΠΟΥ

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκαλεί συνεδρίαση των μελών του για να συζητήσει στρατηγικές αντιμετώπισης του νέου, πιο μολυσματικού στελέχους του κορονοϊού.

«Ο περιορισμός των ταξιδιών για να ανακοπεί η εξάπλωση είναι μια φρόνιμη κίνηση έως ότου έχουμε καλύτερες πληροφορίες. Οι εφοδιαστικές αλυσίδες για απαραίτητα προϊόντα και τα απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι δυνατά», ανέφερε σχετικά ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε σε ανάρτησή του Twitter, παροτρύνοντας την εφαρμογή αυξημένων προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν χρειάζεται πανικός αναφορικά με τη μετάλλαξη αυτή, σημειώνοντας ότι αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι στην εξέλιξη μιας πανδημίας και επαίνεσε τη Βρετανία για τον εντοπισμό της.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ο Οργανισμός διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για να καθοριστεί εάν η νέα μετάλλαξη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...