431
Το σύνθημα O1G, που βρίζει τον Ορμπαν, προβάλλεται πάνω σε ιστορικό κτίριο της Βουδαπέστης στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης | Twitter

Ουγγαρία: Υβριστικά συνθήματα κατά του Ορμπαν έχουν γεμίσει τη Βουδαπέστη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 16:30
Το σύνθημα O1G, που βρίζει τον Ορμπαν, προβάλλεται πάνω σε ιστορικό κτίριο της Βουδαπέστης στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης | Twitter

Ουγγαρία: Υβριστικά συνθήματα κατά του Ορμπαν έχουν γεμίσει τη Βουδαπέστη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2019, 16:30

Ενα κωδικοποιημένο σύνθημα, που βρίζει τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, έχει γεμίσει τους τοίχους της Βουδαπέστης, αλλά και μπλούζες και πανό διαδηλωτών, που βγαίνουν στους δρόμους τις τελευταίες έξι εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι κατά της ακροδεξιάς εθνικιστικής κυβέρνησης.

Το σύνθημα O1G βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων «Orban egy geci», το οποίο κυριολεκτικά σημαίνει «Ορμπαν ένα σπέρμα». Στα ουγγρικά, η λέξη «σπέρμα» χρησιμοποιείται γενικότερα ως βρισιά.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν παραμένει αρεστή στην πλειοψηφία των Ούγγρων. Αλλωστε, τον περασμένο Απρίλιο, το δικό του κόμμα Φιντέζ κέρδισε τις εκλογές για τρίτη συνεχόμενη φορά. Ομως, τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει οι διαδηλώσεις, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις, ενάντια στον αυταρχισμό της. Ειδικότερα, ο λεγόμενος «νόμος των σκλάβων», που επιτρέπει στους εργοδότες να ζητούν περισσότερες υπερωρίες από τους εργαζόμενους και τους δίνει το δικαίωμα να μην τους πληρώνουν για τρία χρόνια, κινητοποίησε πολλούς ψηφοφόρους, που ξεκίνησαν να βγαίνουν στους δρόμους τον Δεκέμβριο.

Το σύνθημα O1G έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και καιρό στους δρόμους της Βουδαπέστης

Τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ ξεχειλίζουν από σχόλια μίσους εναντίον των μεταναστών. Μάλιστα, ένα site έκανε πρόσφατα ένα πείραμα: Δημοσίευσε αποσπάσματα κατά των μεταναστών και ζήτησε από τους επισκέπτες του να μαντέψουν ποια προέρχονταν από ουγγρικά μέσα και ποια από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Ρουάντα πριν την γενοκτονία των Τούτσι τη δεκαετία του ’90. Προς έκπληξή τους, οι επισκέπτες διαπίστωσαν ότι φράσεις όπως, «βρώμικοι αρουραίοι» και «αναπόφευκτη αιματοχυσία», είχαν γραφτεί πρόσφατα στην Ουγγαρία και όχι στην Αφρική, το 1994.

Τελευταία, στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσων έχει μπει και μία 19χρονη μαθήτρια, στην τελευταία τάξη του λυκείου, σε μία επαρχιακή πόλη. Η Μπλάνκα Νάγκι, μιλώντας σε μία μικρή διαδήλωση, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα Φιντέζ ως «επιδημία χειρότερη από τον Εμπολα» που μαστίζει την Ουγγαρία. Τα ΜΜΕ πρόβαλαν την ομιλία της μαθήτριας και της επιτέθηκαν με αισχρά σχόλια, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο Facebook.

«Ηταν περίεργο που ξύπνησα μία μέρα και βρήκα σχόλια για το πρόσωπό μου σε όλα τα μήντια. Αλλά δεν με επηρέασε αρνητικά», λέει η ίδια στην Guardian. «Πολύς κόσμος με πλησιάζει στον δρόμο και μου δίνει συγχαρητήρια και με στηρίζουν». Η Νάγκι παραδέχεται ότι πολλοί συνομήλικοί της δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την πολιτική, πιστεύει όμως, ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει και ότι οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις θα φέρουν την αλλαγή, ξεκινώντας από τις επερχόμενες εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο. «Ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα τα πάει πολύ καλύτερα τον Μάιο», λέει η Νάγκι.

Η 19χρονη Μπλάνκα Νάγκι μιλά κατά της ακροδεξιάς κυβέρνησης σε διαδήλωση (Πηγή: Facebook)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...