331
Η Μαίρη Τζάκσον στη NASA τη δεκαετία του '50 | NASA

Ουάσινγκτον: Η έδρα της NASA πήρε το όνομα της πρώτης αφροαμερικανίδας μηχανικού της

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 18:06
Η Μαίρη Τζάκσον στη NASA τη δεκαετία του '50
|NASA

Ουάσινγκτον: Η έδρα της NASA πήρε το όνομα της πρώτης αφροαμερικανίδας μηχανικού της

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2020, 18:06

Προς τιμή της Μαίρης Τζάκσον, της πρώτης Αφροαμερικανής μηχανικού που εργάστηκε στη NASA, θα ονομαστεί η έδρα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπριντενστάιν, δήλωσε ότι η Τζάκσον βοήθησε να σπάσουν τα εμπόδια για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας.

Η ιστορία της Μαίρη Τζάκσον έγινε γνωστή το 2016 με την ταινία «Αφανείς ηρωίδες (Hidden Figures)».

Η Τζάκσον γεννήθηκε στο Χάμπτον της Βιρτζίνια και πέθανε το 2005. Πέρυσι, η ΝASA μετονόμασε τον δρόμο έξω από την έδρα της, σε «Hidden Figures Way».

«Δεν κρύβονται πια, θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε τις συνεισφορές των γυναικών, των Αφροαμερικανών και άλλων ανθρώπων από όλα τα υπόβαθρα που έχουν κάνει δυνατή την επιτυχημένη ιστορία της NASA στην εξερεύνηση», δήλωσε ο Μπριντενστάιν.

Η έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον, που θα πάρει το όνομα της Μαίρης Τζάκσον

«Η Μαίρη Τζάκσον ήταν μέρος μιας ομάδας πολύ σημαντικών γυναικών που βοήθησαν τη NASA να στείλει τους αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα», πρόσθεσε και συνέχισε: «Η Μαίρη δεν δέχτηκε ποτέ το status quo, βοήθησε να σπάσουν τα εμπόδια και να ανοίξουν ευκαιρίες για τους Αφροαμερικανούς και τις γυναίκες στον τομέα της μηχανικής και της τεχνολογίας».

Η NASA άρχισε να προσλαμβάνει αφροαμερικανίδες με πανεπιστημιακό πτυχίο τη δεκαετία του 1940 ως «ανθρώπινους υπολογιστές». Οι γυναίκες αυτές βίωσαν διπλές διακρίσεις: και φυλετικές και λόγω του φύλου τους.

Η Τζάκσον προσλήφθηκε το 1951 από την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής, την οποία διαδέχθηκε η NASA το 1958. Εργάστηκε υπό την Ντόροθι Βον, της οποίας την ιστορία αφηγήθηκε η ίδια ταινία, σε διαχωρισμένη μονάδα στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Η Τζάκσον πέθανε το 2005 και το 2019 της απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου.

Η κόρη της, Κάρολιν Λούις, τόνισε ότι η οικογένειά της αισθάνεται τιμή που η NASA συνεχίζει να γιορτάζει την κληρονομιά της μητέρας της. «Ηταν επιστήμονας, φιλάνθρωπη, σύζυγος, μητέρα και εξερευνήτρια που άνοιξε τον δρόμο για χιλιάδες άλλους να πετύχουν, όχι μόνο στη NASA, αλλά σε ολόκληρο το έθνος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...