307
Μπορέλ και Κράμπ-Κάρενμπαουερ στη κοινή συνέντευξη Τύπου | Reuters

Οταν το μικρόφωνο έμεινε ανοιχτό: «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι»

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 21:59
Μπορέλ και Κράμπ-Κάρενμπαουερ στη κοινή συνέντευξη Τύπου
|Reuters

Οταν το μικρόφωνο έμεινε ανοιχτό: «Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι»

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 21:59

«Οι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου», ήταν μία από τις ενδιαφέρουσες φράσεις μιας στιχομυθίας μεταξύ του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και της γερμανίδας υπουργού Άμυνας κατά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Εκείνο, πάντως, που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι  ότι στη διάρκεια του διαλόγου των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων για την ελληνοτουρκική ένταση το μικρόφωνο ήταν… ανοιχτό.

Όταν ρωτήθηκε από τον Ζοζέπ Μπορέλ πώς εξελίχθηκαν οι επαφές με Αθήνα και Αγκυρα, η γερμανίδα υπουργός Αμυνας, η οποία προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοιχτό, απάντησε:

«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».

Ο Μπορέλ επεσήμανε, από τη μεριά του, τότε ότι οι Τούρκοι είναι «πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο» και πως πιστεύουν ότι οι Έλληνες «δεν είναι αξιόπιστοι».

«Η Ανγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει τον Ερντογάν την Παρασκευή» τού απάντησε η γερμανίδα υπουργός.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κυρία Καρενμπάουερ σημείωσε ότι η ελληνοτουρκική κρίση δεν είναι μόνο θέμα των δυο χωρών, αλλά «μας αφορά όλους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

«Η Γερμανία προσπαθεί να μεσολαβήσει και να δρομολογήσει πολιτική λύση. Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Με τους κ. Παναγιωτόπουλο και (τον κύπριο υπουργό Άμυνας) Πετρίδη συμφωνήσαμε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε η υπουργός Άμυνας.

Για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ επιμένει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα κράτος – μέλος, που δεν κατονομάζεται πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ που ισχύει για την Τουρκία. Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιείται την Πέμπτη, αλλά κυρώσεις αναμένονται στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο 25:00 του βίντεο όπως το μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...