259
Ενα από τα έργα στο χώρο που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο | .

Οταν τα παιδιά από τα ελληνικά νησιά ζωγραφίζουν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 13:51
Ενα από τα έργα στο χώρο που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο
|.

Οταν τα παιδιά από τα ελληνικά νησιά ζωγραφίζουν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2016, 13:51

Περισσότερα από ογδόντα παιδιά από έξι νησιά του Αιγαίου (Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Φούρνοι, Χάλκη) κινητοποιήθηκαν να παρατηρήσουν και να εξεικονίσουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Δημιούργησαν έργα λουσμένα στο φως και το χρώμα, απεικόνισαν με εξαντλητική λεπτομέρεια ή εντελώς αφαιρετικά το φυσικό τους περιβάλλον, ακολούθησαν διαφορετικές τεχνικές και συχνά συνεργάστηκαν στο ίδιο έργο.

DSC07197b
Xαρακτηριστικά έργα των παιδιών που παρουσιάζονται στο ΠΙΟΠ

Στη συνέχεια, ομάδες παιδιών της Αθήνας κλήθηκαν να επισκεφτούν με τους γονείς τους την έκθεση και να αντικρίσουν τα νησιά αυτά μέσα από το βλέμμα των μικρών κατοίκων τους. Επίσης συζήτησαν διαδικτυακά με τους απομακρυσμένους μικρούς φίλους τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και τον συνολικότερο τρόπο ζωής τους, πυκνώνοντας την επικοινωνία μαζί τους.

Με τη σειρά τους, δημιούργησαν έργα στα οποία αποτυπώνεται το αστικό τοπίο, «αντίδωρο φιλίας» στα σχολεία των ακριτικών νησιών. Η πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία αποτυπώνει με αδιαμεσολάβητο τρόπο την αντίληψη των παιδιών για τα κυρίαρχα τοπία και ίσως δείχνει και δρόμους για μια πιο «φωτεινή», ανθρώπινη ανάπτυξή τους.

Η δράση εντάσσεται στη συνεργασία του Ομίλου Πειραιώς, διά του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, με την «Ομάδα Αιγαίου» όσον αφορά την προαγωγή της πολιτιστικής κουλτούρας, της ιστορικής μνήμης και της τοπικής ιστορίας σε ακριτικές νησιωτικές κοινότητες της χώρας μας. H έκθεση συνεχίζεται ως την 1η Ιουλίου.

DSC07213b (1)
Νησιωτικά τοπία με το βλέμμα και τον δημιουργικό τρόπο των παιδιών

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλ.: 210 34 18051 | www.piop.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...