434
Μια ταινία προβάλλεται πάνω στον τοίχο της (απέναντι) πολυκατοικίας, στην συνοικία Νόικολν | Erik Schmitt Films / Facebook

Οταν οι Βερολινέζοι βλέπουν σινεμά… από το παράθυρό τους

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 20:08
Μια ταινία προβάλλεται πάνω στον τοίχο της (απέναντι) πολυκατοικίας, στην συνοικία Νόικολν
|Erik Schmitt Films / Facebook

Οταν οι Βερολινέζοι βλέπουν σινεμά… από το παράθυρό τους

Protagon Team Protagon Team 11 Μαΐου 2020, 20:08

Οι Βερολινέζοι μόλις πήγαν την έννοια του home cinema… έτη φωτός παραπέρα.

Με την εμπειρία του σινεμά ήδη να λείπει, ελέω πανδημίας, από πολλούς κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας, ένα συλλογικό πρότζεκτ προσφέρει δωρεάν προβολές ταινιών σε γειτονιές του Βερολίνου.

Το πρότζεκτ Windowflicks μετατρέπει ολόκληρες πολυκατοικίες σε οθόνες σινεμά, κρατώντας συντροφιά στους κατοίκους οι οποίοι διψούν για την «πλήρη εμπειρία σινεμά», έστω και από την ζεστασιά του σπιτιού τους.

Οι διοργανωτές του Windowflicks προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους όσοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για λόγους υγείας ή αυτοπροστασίας.

Επιλέγουν προσεκτικά τις ταινίες που θα προβάλουν, κάνουν τις απαραίτητες ανακοινώσεις και στη συνέχει επισκέπτονται τις πλέον «ανήσυχες» γειτονιές της πόλης όπως το Νόικολν ή το Πρεντσλάουερμπεργκ και εγκαθιστούν προτζέκτορες και ηχεία.

Μάλιστα, το εγχείρημα έχει λάβει ήδη την έγκριση του ίδιου του εμβληματικού γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, ο οποίος όχι μόνο παραχώρησε δωρεάν τα δικαιώματα της ταινίας «Τα Φτερά του Έρωτα» ώστε να προβληθεί μέσω του Windowflicks, αλλά γύρισε και ένα μικρό βίντεο-μήνυμα, ώστε να προτρέψει τους θεατές να στηρίξουν την όλη προσπάθεια με δωρεές!

Στα αυτοσχέδια αυτά σινεμά, γνωστά πλέον και ως Facadekinos («φασαντεκίνος», δηλαδή σινεμά σε προσόψεις) οι θεατές μπορούν να προμηθευτούν μέχρι και ποπ κορν, καθώς μία τοπική επιχείρηση πουλά σνακ και ποτά, πόρτα με πόρτα.

Ζευγάρι παρακολουθεί μια ταινία μέσα από το ανοικτό του παράθυρο

«Η ιδέα μας ήταν να δείξουμε στους ανθρώπους ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται όλη μέρα απομονωμένοι πίσω από μία οθόνη τηλεόρασης ή λάπτοπ. Μπορούν να βγουν έξω, να ανοίξουν το παράθυρό τους και να παρακολουθήσουν κάτι όλοι μαζί, με τους γείτονες τους» είπε στην Guardian ο δημιουργός του πρότζεκτ, Ολαφ Κάρκοφ, δίνοντας στη συνέχεια οδηγίες ως προς το πως λειτουργεί το όλο εγχείρημα.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κάτοικοι του Βερολίνου είναι να στείλουν ένα e-mail στους διοργανωτές του Windowflicks και να τους ζητήσουν να επισκεφτούν την γειτονιά τους.

Η μόνη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον 20 διαμερίσματα να διαθέτουν οπτική επαφή με τον τοίχο που θα προβληθεί η ταινία.

Η πρωτοβουλία στηρίζει μάλιστα τα τοπικά σινεμά (πολλά εκ των οποίων προσφέρουν αφιλοκερδώς τις απαραίτητες μπομπίνες) με δωρεές.

Συγκεκριμένα, οι διοργανωτές παροτρύνουν τους θεατές να κάνουν δωρεά στην καμπάνια Fortsetzung Folgt (To Be Continued), που στηρίζει τα ανεξάρτητα σινεμά της Γερμανίας.

Μάλιστα, ο Κάρκοφ τονίζει στην βρετανική εφημερίδα ότι στοχεύει να διευρύνει το εγχείρημα του, περιλαμβάνοντας και συναυλίες, προκειμένου, όπως λέει, να βοηθήσει και τους μουσικούς της χώρας, που αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Θέλω όλοι να έχουν δημοκρατική πρόσβαση στον πολιτισμό. Από τις πιο φτωχές μέχρι τις πιο πλούσιες γειτονιές», καταλήγει ο Κάρκοφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...