450
Μια ομαδική φωτογραφία πριν από το γεύμα θα θυμίζει για πάντα τα εντυπωσιακά -και σίγουρα άνετα- κίτρινα κροκς του 85χρονου Χόκνεϊ | CreativeProtagon / Aaron Chown / REUTERS

Οταν ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ πήγε στο Μπάκιγχαμ φορώντας (κίτρινες) σαγιονάρες

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 16:00
Μια ομαδική φωτογραφία πριν από το γεύμα θα θυμίζει για πάντα τα εντυπωσιακά -και σίγουρα άνετα- κίτρινα κροκς του 85χρονου Χόκνεϊ
|CreativeProtagon / Aaron Chown / REUTERS

Οταν ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ πήγε στο Μπάκιγχαμ φορώντας (κίτρινες) σαγιονάρες

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 16:00

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ παρέθεσε το πρώτο γεύμα επί της βασιλείας του προς τιμήν του Τάγματος της Αξίας, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Και βέβαια, οι «υψηλοί» προσκεκλημένοι του –νομπελίστες, ιστορικοί, καλλιτέχνες και γιατροί– επιδόθηκαν αναμφίβολα σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις.

Πριν η κουβέντα.. ψηλώσει πάντως, κατέβηκε πρώτα χαμηλά. Πολύ χαμηλά – εκεί όπου βρίσκεται ένα ζευγάρι παπούτσια. Και όχι οποιαδήποτε παπούτσια, αλλά αυτά που φορούσε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ.

Καθώς ο βασιλιάς καλωσόριζε τους καλεσμένους του, η ματιά του έπεσε στα έντονα κίτρινα κροκς του 85χρονου βρετανού καλλιτέχνη.

«Αχ, αυτές οι γαλότσες σου!» είπε ο Κάρολος Γ’ στον Ντέιβιντ Χόκνεϊ όταν τον είδε να σηκώνεται όρθιος για να τον χαιρετίσει με τα κίτρινα κροκς του (Aaron Chown / Pool via REUTERS)

«Αχ, αυτές οι κίτρινες γαλότσες σου», του είπε, χαρίζοντάς του ένα ειλικρινές χαμόγελο την ώρα που ο Χόκνεϊ, ο οποίος καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, προσπαθούσε να σταθεί όρθιος για να χαιρετίσει τον Κάρολο. «Ωραία επιλογή», συμπλήρωσε, κοιτάζοντάς τον χαρούμενος.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, σχεδιαστής, χαράκτης, σκηνογράφος και φωτογράφος θα εκθέσει τα έργα του σε μια παράσταση στο Lightroom του King’s Cross, στο Λονδίνο, στις αρχές του επόμενου έτους, και ο Κάρολος στρεφόμενος προς τον αρχιτέκτονα λόρδο Φόστερ είπε: «Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια».

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μιλάει με τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ πριν από τις παρασημοφορήσεις (Aaron Chown / Pool via REUTERS)

Το ετήσιο γεύμα ακολούθησε μια λειτουργία στο Βασιλικό Παρεκκλήσι, κατά την οποία διορίστηκαν επίσημα έξι νέα μέλη του Τάγματος, που είχαν επιλεχθεί από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ – μεταξύ αυτών, μια καθηγήτρια νοσηλευτικής που διακρίθηκε για τις υπηρεσίες της και η πρώτη μαύρη γυναίκα από την Καραϊβική που μπήκε στο Τάγμα, γράφουν οι Times.

Το Τάγμα της Αξίας ιδρύθηκε από τον Εδουάρδο Ζ’ το 1902 και το σήμα του απονέμεται ως ειδικός φόρος τιμής σε άτομα με εξαιρετικές διακρίσεις στις τέχνες, την εκπαίδευση, τις επιστήμες, τις ένοπλες δυνάμεις, τον πολιτισμό, αλλά και άλλους τομείς, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες.

Πριν από το μεσημεριανό γεύμα στο State Dining Room, τραβήχτηκε μια φωτογραφία με όλους τους παρευρισκόμενους στο Music Room, όπου απόλαυσαν κρουστάν με μαλακό αυγό ποσέ, μπουκιές από πέρδικα και σελινόριζα και τάρτες με λεμόνι και μέντα.

Οι εφετινές συμμετοχές στο Τάγμα της Αξίας αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές στη Βρετανία από τότε που ιδρύθηκε. Η ισορροπία έχει αλλάξει με τα χρόνια. Τα πρώτα 12 μέλη περιλάμβαναν τρεις στρατάρχες και δύο ναυάρχους, αλλά οι στρατιωτικοί μειώθηκαν τον περασμένο αιώνα.

Το να σε επιλέξουν στο Τάγμα της Αξίας είναι μία από τις υψηλότερες τιμές. Οι διεθνείς, μάλιστα, συναντήσεις ήταν πάντα συναρπαστικές: μεταξύ άλλων, έχουν επιλεγεί η Μητέρα Τερέζα, ο Νέλσον Μαντέλα και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...