624
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη. Μια ευκαιρία να εμφανιστεί ως αντίγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου; | Dimitris Kapantais / SOOC

Οταν ο Τσίπρας αντιγράφει ξανά τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Η Ελλάδα ανήκει στους Eλληνες»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 22:38
Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή την Τρίτη. Μια ευκαιρία να εμφανιστεί ως αντίγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου;
| Dimitris Kapantais / SOOC

Οταν ο Τσίπρας αντιγράφει ξανά τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Η Ελλάδα ανήκει στους Eλληνες»

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2022, 22:38

Κατά κάποιους, το μόνο που έλειπε από τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη νέα του προσπάθεια να υποδυθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν το ζιβάγκο. Άλλοι είπαν ότι δεν του χρειαζόταν καν —ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό αντιγράφει το στιλ και τα συνθήματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσει και το θρυλικό πολιτικό comeback του τελευταίου, καθώς υπήρξε ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ηττήθηκε και επέστρεψε στην εξουσία.

Η φράση του λοιπόν, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», σε κάποιους στην αίθουσα της Ολομέλειας προκάλεσε γέλια, σε άλλους χειροκροτήματα και σε άλλους γκρίνια.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, είπε στη δικιά του δευτερολογία ότι τη φράση που εκστόμισε ο κ. Τσίπρας την είχε πει πρώτος ο Ανδρέας και «ενάμιση χρόνο μετά, η παράταξη του κ. Τσίπρα και η παράταξη του κ. Μητσοτάκη (γνωρίζουμε) ποια τύχη επεφύλαξαν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να τα θυμόμαστε όλα». Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης, αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, αλλά απών από το κοινοβούλιο καθώς δεν είναι βουλευτής αλλά ευρωβουλευτής, παρατήρησε από το Twitter:

Τσιτάροντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κ. Τσίπρας είχε επιχειρήσει να απαντήσει στο δόγμα «ανήκουμε και είμαστε στη Δύση» που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ένα κάπως περίεργο: «Είμαστε και Δύση και Ανατολή, είμαστε και Βορράς και Νότος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας είπε: «“Είμαστε στη Δύση” αναφωνήσατε την προηγούμενη φορά, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν αυτός που έβγαλε τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. “Είμαστε στη Δύση”, είπατε.

Σήμερα είπατε κάτι άλλο. Παλιά είπατε “είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης”. Προχθές είπατε “είμαστε στη Δύση”. Σήμερα είπατε “είμαστε και εμείς Δύση”. Λοιπόν, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι είμαστε και Δύση και Ανατολή, είμαστε και Βορράς και Νότος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. Είμαστε η κοιτίδα του πολιτισμού. Δεν είμαστε “και εμείς Δύση”. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και δική μας ευθύνη είναι να αναγεννήσουμε αυτό που σήμερα ονομάζεται δυτικός κόσμος με βάση τις αρχές μας, τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αληθινής δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, την απόφαση για το πού ανήκουμε την έχει λάβει εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και αυτό είναι και οριστικό και αμετάβλητο, όσο κι αν εσείς επαναφέρετε διαρκώς το ερώτημα».

Ο Βαρουφάκης, ο Ανδρέας, ο Μητσοτάκης

Αλλά δεν ήταν μόνο οι αντιγραφές και επικλήσεις του Ανδρέα από τον κ. Τσίπρα. Τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ μνημόνευσε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου και το «Κίνημα των αδεσμεύτων», υποστηρίζοντας ότι το παράδειγμα αυτό θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει και η σημερινή κυβέρνηση όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιτέθηκε μάλιστα στο ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι «νιώθει ντροπή για τον Αντρέα».

«Ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρόφτασε και μας έβαλε στην ενωμένη Ευρώπη πριν πρωτοστατήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στο κίνημα των αδεσμεύτων», σχολίασε δηκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός είπε μάλιστα στον κ. Βαρουφάκη: «Να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα τα οποία δεν τα γνωρίζετε και αν θέλετε να εξευτελίζεστε, εντός Ελλάδος αλλά όχι εκτός σας παρακαλώ πολύ, με την παρατήρησή σας περί Φινλανδοποίησης η οποία έδειξε παντελή άγνοια μιας πραγματικότητας, ότι η Φινλανδοποίηση δεν αποτέλεσε επιλογή του φινλανδικού λαού, αλλά ουσιαστικά επιβεβλημένη ανάγκη προσαρμογής στο “δίκαιο” του ισχυρότερου γείτονα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν σε έναν διάλογο μέσω Twitter του κ. Βαρουφάκη με τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...