543
9 Αυγούστου. Ο Παν. Σκουρλέτης συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο ανέλαβε προσωρινά. Τώρα όμως, καθώς φαίνεται, φεύγει... | George Vitsaras / SOOC

Οταν ο «επιτυχημένος» Σκουρλέτης «μετατίθεται» στο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 09:02
9 Αυγούστου. Ο Παν. Σκουρλέτης συνοδεύει τον Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο ανέλαβε προσωρινά. Τώρα όμως, καθώς φαίνεται, φεύγει...
|George Vitsaras / SOOC

Οταν ο «επιτυχημένος» Σκουρλέτης «μετατίθεται» στο κόμμα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 09:02

Για τον Πάνο Σκουρλέτη η Κουμουνδούρου θα μπορούσε να ιδωθεί πλέον και ως ένα ασφαλές πολιτικό καταφύγιο. Ο άνθρωπος που ως πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απέτυχε –μετράμε ήδη 97 νεκρούς στο Μάτι–, ο άνθρωπος που συμμετείχε και αυτός στη σύσκεψη-παρωδία της 23ης Ιουλίου, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει και το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη μετά την παραίτηση Νίκου Τόσκα, τώρα φαίνεται ότι φεύγει από την κυβέρνηση· για να αναλάβει το κόμμα.

Ετσι θέλει, λέει, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Κάτι σαν προαγωγή. Ή μήπως «κλοτσιά» προς τα πάνω;

Ο σχεδιασμός που θέλει τον Πρωθυπουργό να καταφεύγει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ (και εκλογών) ξεκινά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Δευτέρας. Κατά το ρεπορτάζ, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα προτείνει τον κ. Σκουρλέτη για νέο γραμματέα, στη θέση του Παναγιώτη Ρήγα. Η πρόταση έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά αρχικά υπήρξε άρνηση της θέσης από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος όμως λέγεται πως τελικά έχει δεχθεί την μετακίνηση. Το παρασκήνιο που μετέφερε ο ΣΚΑΙ, αναφέρει πως την Κυριακή υπήρξαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ. Σκουρλέτη με τον Πρωθυπουργό με τον δεύτερο να δηλώνει ότι επιμένει στο πρόσωπό του. Κατόπιν τούτου, η υποψηφιότητα Σκουρλέτη φαίνεται ότι «κλείδωσε», ενώ παράλληλα φέρεται να έγιναν δεκτές και κάποιες από τις αλλαγές που είχε ζητήσει για το κόμμα ο κ. Σκουρλέτης, όπως αναβάθμιση ρόλου, δυναμικό, νέα πρόσωπα κλπ.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας δεν είχε ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το πρόσωπο του νέου γραμματέα, και ότι ενημερώθηκε πως οι λεγόμενοι «προεδρικοί» είχαν ενστάσεις για τον κ. Σκουρλέτη. Τότε έπεσε το όνομα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στο τραπέζι από τα μέλη της πλειοψηφίας, οι οποίοι θεωρούσαν πως είναι πρόσωπο του ίδιου βεληνεκούς ώστε να αποτραπεί η υποψηφιότητα Σκουρλέτη.

Σε κάθε περίπτωση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον πώς το κόμμα και η κυβέρνηση είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Ο άνθρωπος που θεωρείται ικανός να αναλάβει πρώτος τη τάξει υπουργός (Εσωτερικών) τελικά μπορεί να είναι και γραμματέας του κόμματος· φαίνεται πως αυτές οι δύο θέσεις απαιτούν τις ίδιες ικανότητες. Το ίδιο θα ισχύει και για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής που υπό αυτήν την λογική μπορεί με την ίδια ευκολία να καταστρώνει σχέδια κατάκτησης του Διαστήματος αλλά και να δώσει τις μάχες χαρακωμάτων για τις εκλογές.

Υπέρ της περίπτωσης Σκουρλέτη, τάχθηκαν οι 53+ οι οποίοι συνεδρίασαν την Κυριακή στις 5 το απόγευμα. Θετικοί και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης. Αλλωστε ο κ. Παππάς μπορεί να αναλάβει το υπουργείο του κ. Σκουρλέτη.

Διότι μετά την κομματική διαδικασία για τον γραμματέα, έρχεται ο ανασχηματισμός. Τις προηγούμενες ημέρες «ανώτατη κυβερνητική πηγή» είχε προσδιορίσει για την τρέχουσα εβδομάδα τις ανακοινώσεις για αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης. Το καλά ενημερωμένο σε αυτά τα ζητήματα ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε τη Δευτέρα σε σχετικό ρεπορτάζ: Με θέμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια», στη σημερινή συνεδρίαση που ξεκινά στις 16:00 και η οποία αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, θα υπάρξει στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση για τα δεδομένα που δημιουργούνται στη νέα φάση, τόσο για το κόμμα (δεδομένου και ότι ούτως ή άλλως το 2019 είναι έτος πολλαπλών αναμετρήσεων), όσο φυσικά και για την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...