388
Ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα και η Βάνα Μπάρμπα σε μια χαρακτηριστική σκηνή | ΙΜDB

Οταν η Ιταλία και τα Οσκαρ υμνούσαν τις ομορφιές του Καστελόριζoυ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2020, 16:17
Ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα και η Βάνα Μπάρμπα σε μια χαρακτηριστική σκηνή
|ΙΜDB

Οταν η Ιταλία και τα Οσκαρ υμνούσαν τις ομορφιές του Καστελόριζoυ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουλίου 2020, 16:17

Το Καστελόριζο μπορεί να μας απασχόλησε εσχάτως λόγω Navtex και Ερντογάν, όμως μας είχε απασχολήσει ξανά πριν από 28 καλοκαίρια, τότε που μια ιταλική ταινία, γυρισμένη εξολοκλήρου στο ελληνικό νησί, είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1992 υμνώντας τις ομορφιές της Μεγίστης και της Βάνας Μπάρμπα.

Το «Μεντιτερανέο» (ιταλικά: Mediterraneo) εξελίσσεται κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου μια ομάδα έξι ιταλών στρατιωτών βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα νησί του Αιγαίου, ξεχασμένοι από τον πόλεμο.

Η πλοκή εξελίσσεται κατά το 1941, όταν οι ιταλοί φαντάροι στέλνονται ως φρουρά στο Καστελόριζο για μερικούς μήνες.

Επικεφαλής τους είναι ένας ανθυπολοχαγός στον οποίο αρέσει η τέχνη, ένας λοχίας και ένας πρώην γεωργός ο οποίος έχει συνοδεία το αγαπημένο του γαϊδούρι, την Σιλβάνα.

Στην αρχή, οι έλληνες κάτοικοι κρύβονται από τους Ιταλούς, θεωρώντας τους εχθρικούς.

Βλέποντας ωστόσο πως οι Ιταλοί ήταν στην πραγματικότητα πασιφιστές και ακίνδυνοι, αποφασίζουν να εμφανιστούν και πάλι και να συνεχίσουν την καθημερινή ζωή τους μαζί τους.

Μετά από λίγο καιρό, οι σχέσεις μεταξύ των κατοίκων και των στρατιωτών χαλαρώνουν και σταδιακά γίνονται φιλικές.

Οι Ιταλοί νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα πόλεμο ο οποίος δεν τους χαρακτηρίζει, ούτε τον θέλουν και αφήνονται στις χαρές και απολαύσεις της Μεγίστης.

Ο παπάς του νησιού ζητάει από τον ιταλό ανθυπολοχαγό, ο οποίος είχε και γνώσεις ζωγραφικής, να αποκαταστήσει τις τοιχογραφίες της εκκλησίας οι οποίες είχαν υποστεί φθορές λόγω παλαιότητας, ενώ δυο αδέρφια στρατιώτες γίνονται φίλοι με μια νεαρή βοσκοπούλα.

Στην πορεία, ο λοχίας Λο Ρούσο μαθαίνει να… χορεύει παραδοσιακούς ελληνικούς νησιώτικους χορούς, ενώ ο πλέον ντροπαλός από τους στρατιώτες, ο Φαρίνα, ερωτεύεται την Βασίλισσα, την μόνη ιερόδουλη του νησιού.

Με την λήξη του πολέμου, οι Ιταλοί αποχωρούν (χωρίς στην πραγματικότητα να το πολυθέλουν) για την πατρίδα τους, αμέσως μετά την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτών.

Στα γεράματα τους όμως, και σε μια άκρως συγκινητική σκηνή-φινάλε, τρεις από τους επιζήσαντες Ιταλούς επιστρέφουν στο σήμερα (το 1991) πίσω στο νησί και επανενώνονται με τους ντόπιους.

Παίζουν ο Ντιέγκο Αμπανταντουόνο ως λοχίας Λο Ρούσο, ο Κλαούντιο Μπιγκάλι ως ανθυπολοχαγός Ραφαέλε Μοντίνι, ο Τζιουζέπε Τσεντέρνα ως οπλίτης Αντόνιο Φαρίνα, ο Κλαούντιο Μπίσο ως οπλίτης Κοράντο Νοβέντα, ο Τζίτζιο Αλμπέρτι ως οπλίτης Ελιζέο Στρατσαμπόσκο, ο Ούγκο Κόντι ως οπλίτης Λουτσιάνο Κολαζάντι, ο Μέμο Ντίνι ως οπλίτης Λίμπερο Μουναρόν, ο Βάσκο Μιράντολα ως οπλίτης Φελίτσε Μουναρόν και ασφαλώς η Βάνα Μπάρμπα ως Βασίλισσα.

Μπορείτε να θυμηθείτε την ταινία εδώ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...