Η ανακύκλωση των αμέτρητων ηλεκτρονικών συσκευών που καταλήγουν στις χωματερές μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των πρώτων υλών που χρειάζονται για την παραγωγή νέων ηλεκτρονικών | Shutterstock
Επικαιρότητα

«Ορυχεία» σπανίων υλικών οι… χωματερές ηλεκτρονικών σκουπιδιών

Τα κινητά μας τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν ένα πλήθος πολύτιμων μετάλλων που η εξόρυξή τους δεν είναι πλέον μια βιώσιμη διαδικασία και προτείνεται η ανακύκλωση των συσκευών για την ανάκτηση αυτών των υλικών
Protagon Team

Η εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων για την κατασκευή των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών, και ειδικά των κινητών τηλεφώνων, δεν είναι πλέον βιώσιμη διαδικασία, σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία Χημείας της Βρετανίας (RSC). Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η RSC προτείνει την απόκτηση αυτών των υλικών από τα αποκαλούμενα «ηλεκτρονικά σκουπίδια», τα κάθε είδους gadgets που πετιούνται ως άχρηστα στον κάλαθο των αχρήστων.

Τόσο η χρήση αυτών των μετάλλων από τη βιομηχανία της τεχνολογίας όσο και οι πολεμικές εστίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα» ορισμένων βασικών υλικών στην κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών.

Εχει αυξηθεί, για παράδειγμα, πολύ η τιμή ορισμένων πολύτιμων μετάλλων όπως το νικέλιο και το λίθιο, τα οποία αποτελούν βασικά υλικά των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η τιμή του λιθίου έχει αυξηθεί τον τελευταίο έναν χρόνο κατά 500% εξαιτίας της έλλειψής του, σε συνδυασμό με τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για αυτό. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν περίπου τριάντα τέτοια υλικά, τα οποία αρχίζουν πλέον να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στη φύση.

Οι χωματερές-ορυχεία

Οι τελευταίες μελέτες για τα ηλεκτρονικά σκουπίδια κάνουν λόγο για χωματερές τέτοιων συσκευών, συνολικού βάρους 57 εκατ. τόνων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ο όγκος των ηλεκτρονικών σκουπιδιών αυξάνεται κατά περίπου δύο εκατ. τόνους και λιγότερο από το 20% ανακυκλώνεται.

Οι επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας προτείνουν την ανακύκλωση του συνόλου αυτών των σκουπιδιών για την ανάκτηση των πολύτιμων μετάλλων.

Τα κινητά τηλέφωνα που καταλήγουν στα σκουπίδια μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη και φιλική στο περιβάλλον πηγή παροχής υλικών για τα καινούργια κινητά

«Οι καταναλωτικές μας συνήθειες στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων παράγουν μεγάλη αστάθεια και κίνδυνο εξάντλησης των φυσικών πόρων και υλών που είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτών των προϊόντων. Αν οι καταναλωτικές μας συνήθειες δεν αλλάξουν, θα συνεχίσουμε να προκαλούμε ζημιά στο περιβάλλον» αναφέρει ο καθηγητής Τομ Γουέλτον, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας.

Πρόσφατη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της RSC σε δέκα χώρες, δείχνει ότι το 60% των κατόχων κινητών τηλεφώνων επιθυμεί η συσκευή του να είναι φιλική προς το περιβάλλον και δεν θα δίσταζε να την αλλάξει, αποκτώντας μια από εταιρεία που τα προϊόντα της παράγονται με βιώσιμες μεθόδους.

Υλικά που εξαντλούνται στα κινητά τηλέφωνα