455
Ο Αντονι Μπλίνκεν έγινε ο 71ος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Facebook/U.S. Department of State

Ορκίστηκε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 09:50
Ο Αντονι Μπλίνκεν έγινε ο 71ος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
|Facebook/U.S. Department of State

Ορκίστηκε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αντονι Μπλίνκεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 09:50

Είναι μια κομβική στιγμή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ενδεχομένως όμως και για την Ελλάδα. Αφού έλαβε την έγκριση της Γερουσίας, ο Αντονι Μπλίνκεν ορκίστηκε 71ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν, εδώ και χρόνια στενός συνεργάτης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, είχε διατελέσει Νο 2 του Στέιτ Ντιπαρτμεντ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Τώρα αναλαμβάνει ως Νο 1, απολαμβάνοντας ευρύτατη αποδοχή από το αμερικανικό πολιτικό σύστημα.

Για την επικύρωση του διορισμού του αρκούσε απλή πλειοψηφία στη Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Ο Μπλίνκεν έλαβε τελικά 78 ψήφους υπέρ και μόνο 22 κατά. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα σήμερα θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του.

«Θα αναζωογονήσουμε την αμερικανική διπλωματία για να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας στον κόσμο όπως είναι – όχι όπως ήταν. Το αμερικανικό παράδειγμα, η ηγεσία της, έχει σημασία, και έχουμε μια μοναδική ικανότητα να φέρουμε άλλες χώρες κοντά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής μας» τόνισε ο νέος επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να συμπληρώσει:

«Θα υλοποιήσουμε το όραμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για μια εξωτερική πολιτική που προάγει την ασφάλεια, την ευημερία και τις αξίες της Αμερικής, προς όφελος του αμερικανικού λαού».

Οι δηλώσεις αυτές του 58χρονου Μπλίνκεν σηματοδοτούν τη μετατόπιση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, από τον απομονωτισμό (και προσωπικό τυχοδιωκτισμό) της τετραετίας του Ντόναλντ Τραμπ, στην αναβίωση του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ.

Πέρα όμως από τις γενικές γραμμές της στρατηγικής των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν είναι ένας καλός γνώστης των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατ. Μεσόγειο, έχοντας δεσμούς με το Ισραήλ και όχι μόνο. Ο ίδιος πρόσφατα έδωσε ένα δείγμα γραφής όταν κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι «η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ», αναφερόμενος στην υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter, καλωσόρισε την επικύρωση του διορισμού του Αντονι Μπλίνκεν ως νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την ενδυνάμωση του διατλαντικού δεσμού που βασίζεται σε κοινές αξίες» επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Αθήνα είχε εξαιρετική σχέση και με τον πρώην πια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Τα συγχαρητήριά του προς τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον Μπλίνκεν, μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανέφερε:

«Ανυπομονώ να εργαστώ μαζί σας για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ασφάλειας και της Συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...