265
Η όρκα κολυμπά στα νερά του ποταμού Σηκουάνα στην περιοχή Ντικλέρ της Νορμανδίας, μακριά από τον ωκεανό. Επιχείρηση διάσωσης από τις γαλλικές Αρχές | REUTERS/Pascal Rossignol

Ορκα παγιδεύτηκε στον Σηκουάνα – Πώς προσπαθούν να τη σώσουν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 15:44
Η όρκα κολυμπά στα νερά του ποταμού Σηκουάνα στην περιοχή Ντικλέρ της Νορμανδίας, μακριά από τον ωκεανό. Επιχείρηση διάσωσης από τις γαλλικές Αρχές
|REUTERS/Pascal Rossignol

Ορκα παγιδεύτηκε στον Σηκουάνα – Πώς προσπαθούν να τη σώσουν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 15:44

Σχέδιο με σκοπό να οδηγήσουν πίσω στον ωκεανό μια όρκα που έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε στον ποταμό Σηκουάνα χρειάστηκε να καταστρώσουν οι γαλλικές Αρχές, αξιοποιώντας ήχους από φάλαινες δολοφόνους – ένα άλλο όνομα για τα συγκεκριμένα ζώα εξαιτίας της κοινής ονομασίας τους στα αγγλικά (killer whales).

Ύστερα από μια σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος Γάλλοι και ξένοι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων ειδικών στα θαλάσσια θηλαστικά, ανακοινώθηκε ότι η όρκα θα παρακολουθείται εξ αποστάσεως με drone, ενώ θα εκπέμπονται ήχοι από άλλα ζώα του συγκεκριμένου είδους, σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί πίσω στον ωκεανό, σύμφωνα με τον Guardian.

«Η χρήση αυτών των μη επεμβατικών μεθόδων, από απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, μας επιτρέπει να αποφύγουμε την προσέγγιση της όρκας με σκάφη, κάτι που θα μπορούσε να εντείνει το άγχος της και να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη ζωή της όσο και την ασφάλεια των διασωστών», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

REUTERS/Johanna Geron

Η φάλαινα, της οποίας η υγεία επιδεινώνεται στο γλυκό νερό, απομακρύνθηκε από τον ωκεανό πριν από αρκετές ημέρες, και κινδυνεύει να πεθάνει.

Συγκεκριμένα, η μήκους τεσσάρων μέτρων όρκα, που αναγνωρίστηκε ως αρσενική, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις εκβολές του Σηκουάνα στις 16 Μαΐου, μεταξύ του λιμανιού της Χάβρης και της πόλης Ονφλέρ στη Νορμανδία, προτού διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα για να φθάσει δυτικά της Ρουέν.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες της όρκας στο ποτάμι, με το ραχιαίο πτερύγιό της ή την ουρά της να εξέχουν από το νερό και το χαρακτηριστικό ασπρόμαυρο δέρμα της να είναι εμφανές κάθε φορά που αναδύεται στην επιφάνεια. Αντίστοιχες φωτογραφίες εξασφάλισε το Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News