456
«Ο νόμος είναι για την προστασία των μαρτύρων από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι απο τους βουλευτές», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας | INTIMEnews

Οριστικό: χωρίς κουκούλες, με αυτοπρόσωπη παρουσία, η κατάθεση «Κελέση», «Σαράφη» στην Προανακριτική

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 17:46
«Ο νόμος είναι για την προστασία των μαρτύρων από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο, όχι απο τους βουλευτές», σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας
|INTIMEnews

Οριστικό: χωρίς κουκούλες, με αυτοπρόσωπη παρουσία, η κατάθεση «Κελέση», «Σαράφη» στην Προανακριτική

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2020, 17:46

Την αυτοπρόσωπη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, διά ζώσης και χωρίς την κάλυψη των χαρακτηριστικών τους, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

«Ο νόμος για την προστασία [τους] είναι για να προστατεύονται μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές», φέρεται να είπε ο  πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Μπούγας για την απόφαση την οποία στήριξαν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) που μετέχουν στην επιτροπή, πλην ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση απο εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι οι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο», παρατήρησε ο κ. Μπούγας σε μία σαφή αιχμή για την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων:

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες διά ζώσης, χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κυρία Τουλουπάκη, ως μη όφειλε, και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει, μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά.

Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας.

Β. Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κυρία Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες, η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι’ αυτό.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ φέρεται να υποστήριξε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει όχι μόνο να καταθέσουν χωρίς κουκούλες, αλλά και με το πραγματικό τους όνομα.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, αναφέρει πως «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» κάθε κρίσιμο για τη διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο, γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...