437
| REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Οριστικό: Αποκαλυπτήρια για την κυβέρνηση Ολαφ Σολτς στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2021, 14:10
| REUTERS/Annegret Hilse/File Photo

Οριστικό: Αποκαλυπτήρια για την κυβέρνηση Ολαφ Σολτς στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 24 Νοεμβρίου 2021, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/11/2021, 14:10

Ο κύβος ερρίφθη. Η Γερμανία μαθαίνει ότι έχει νέα κυβέρνηση, καθώς οι ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) παρουσιάζουν τη συμφωνία τους, επισημοποιώντας την αποχώρηση της γερμανικής Κεντροδεξιάς από την εξουσία.

Ο συνασπισμός «φανάρι», από τα χρώματα του SPD (κόκκινο), του FDP (κίτρινο) και των Πρασίνων, θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με πρόσκληση που διανεμήθηκε το πρωί της Τετάρτης από το SPD.

Εφόσον τα τρία κόμματα οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, ο Ολαφ Σολτς, ηγέτης του SPD και απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου, αντικαθιστώντας την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία αποχωρεί από την ηγεσία της Γερμανίας ύστερα από 16 χρόνια, λίγο πριν σπάσει το ρεκόρ του θρυλικού χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Χέλμουτ Κολ.

Η συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της πρώτης τριμερούς κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 και θα αποκλείσει από την εξουσία την Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονταν στο τιμόνι της χώρας συνεχώς από το 2005.

Η τριμερής συμμαχία έχει δεσμευθεί για τον εκσυγχρονισμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μέσω της αναβάθμισης των υποδομών και της επιτάχυνσης των μέτρων για την προστασία του Κλίματος.

Στον Λίντνερ το υπουργείο Οικονομικών

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μολονότι δεν αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων υπουργών, αλλά μόνο το κόμμα που αναλαμβάνει κάθε τομέα, τα γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι τα κρίσιμα υπουργεία έχουν ήδη ονοματεπώνυμο.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, το υπουργείο Εξωτερικών η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και το διευρυμένο υπουργείο Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και ο νέος αντικαγκελάριος του Ολαφ Σολτς (SPD).

Αύριο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο ψηφιακού Συνεδρίου, θα ενημερώσουν τα 125.000 μέλη τους για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας και για τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα «πράσινα» υπουργεία και θα ζητήσουν ηλεκτρονικά και επιστολικά την συγκατάθεσή τους. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών, αλλά σε μικρότερα σχήματα, ενώ θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στόχος του νέου συνασπισμού είναι να καταστεί εφικτό ο Ολαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, μεταξύ των βασικών σημείων της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η μη επιβολή νέων φόρων για ακίνητα, εισοδήματα και εταιρίες, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, η καθιέρωση του δικαιώματος ψήφου για τις ευρωεκλογές στα 16 έτη, η απολιγνιτοποίηση έως το 2030 και η αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...