440
|

Oριστικά εκτός φυλακής ο Φλώρος – η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση Εnerga-Hellas Power

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 16:10

Oριστικά εκτός φυλακής ο Φλώρος – η απόφαση του Εφετείου για την υπόθεση Εnerga-Hellas Power

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2019, 16:10

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Αριστείδη (Αρη) Φλώρο για την υπόθεση Energa-Hellas Power, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ισχύει από 1ης Ιουλίου για τους κατηγορουμένους ως καταχραστές του δημοσίου μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο τρία ελαφρυντικά (δύο από τον πρώτο βαθμό) δηλαδή, ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο, καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

Η απόφαση σημαίνει ουσιαστικά ότι ο Φλώρος -ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών- παραμένει ελεύθερος (σ.σ. έχει ήδη αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι).

Ούτως ή άλλως όμως, με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών και τα δύο (από το πρωτόδικο δικαστήριο) ελαφρυντικά η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα οκτώ χρόνια.

Τελικά τού επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Ενοχοι κρίθηκαν άλλοι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση, με τις ποινές τους από ένα έως δύο έτη φυλάκιση με τριετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος (τους αναγνωρίστηκαν επίσης τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου).

Αθώους έκρινε το δικαστήριο έντε εκ των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχιλλέας Φλώρος.

Ο Αρης Φλώρος απηλλάγη για το αδίκημα της υπεξαίρεσης (σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το συνολικό ύψος ανέρχετο σε 236 εκατ. ευρώ) σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατ. στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Εφετείου εξέφρασε ο εκ των συνηγόρων του Αρη Φλώρου, Βασίλης Χειρδάρης. Οπως είπε ο ποινικολόγος, «η απόφαση αποκαθιστά τη λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον, τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Από την πλευρά του, ο  συνήγορος του αθωωθέντος Βασίλη Μηλιώνη, Μανώλης Τρούλης, μίλησε για πανηγυρική αθώωση  του πελάτη του. «Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την αλήθεια», ανέφερε στη σχετική δήλωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...