422
Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης στην έδρα (στο μέσο της φωτογραφίας) | INTIMEnews

Οργισμένος, ο πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει πιέσεις υπουργών και αστυνομικών για το Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 13:15
Ο Χριστόφορος Σεβαστίδης στην έδρα (στο μέσο της φωτογραφίας)
|INTIMEnews

Οργισμένος, ο πρόεδρος Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει πιέσεις υπουργών και αστυνομικών για το Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2020, 13:15

Οι βολές από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών κατά εισαγγελικών λειτουργών, αλλά οι πιέσεις -έστω και έμμεσες- που ασκήθηκαν από υπουργούς της κυβέρνησης με αφορμή την άσκηση διώξεων κατά των συλληφθέντων αντιεξουσιαστών στο Κουκάκι, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορου Σεβαστίδη. Χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τις ανωτέρω παρεμβάσεις-κρίσεις στο έργο των συναδέλφων του, ο κ. Σεβαστίδης πέρασε στην αντεπίθεση με ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος; της ΕΔΕ κάνει λόγο για συντονισμένη απόπειρα από μέλη της κυβέρνησης και εκπροσώπους αστυνομικών υπαλλήλων να ασκηθούν πιέσεις σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να τροποποιηθούν συγκεκριμένες ποινικές διώξεις που είχαν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, για να μετατραπούν σε κακουργήματα κατηγορίες που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

«Εφθασε μάλιστα Ενωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης για να προσθέσει σε αυστηρό τόνο πως από ό,τι φαίνεται, «δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία».

Οι εισαγγελείς όμως, ξεκαθαρίζει σε μία ακόμη χαρακτηριστική επισήμανσή του προς πάσα κατεύθυνση,  «τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν, ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας».

Κλείνοντας την αιχμηρή ανακοίνωση του, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων διαμηνύει πως οι συνάδελφοί του θα συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς.

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Σεβαστίδη;

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από υπουργούς της Κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Εφθασε μάλιστα Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στο εξωφρενικό σημείο να ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα, γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν. Δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στην δικογραφία.

Τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας.

Η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς.

Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...