301
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία «αλλάζει διά της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο». | REUTERS/Adnan Abidi

Οργή των Ιαπώνων με τους Ρώσους: Αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για τη… λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 10:39
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία «αλλάζει διά της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο».
|REUTERS/Adnan Abidi

Οργή των Ιαπώνων με τους Ρώσους: Αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για τη… λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2022, 10:39

Την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας προκάλεσε η αποχώρηση της Ρωσίας από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας –σύμφωνα με τη Μόσχα– «της μη φιλικής στάσης» του Τόκιο στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Η κατάσταση αυτή είναι όντως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Η ρωσική απόπειρα να μετατεθεί το ερώτημα αυτό, ώστε να αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και Ρωσίας, είναι εξαιρετικά αδικαιολόγητη και απολύτως απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία «διαμαρτύρεται έντονα», υπογράμμισε ο Κισίντα, καταδικάζοντας για μία ακόμη φορά τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οποίες «αλλάζουν διά της βίας και με μονομερή τρόπο το στάτους κβο».

Το Τόκιο ακολούθησε το παράδειγμα άλλων δυτικών χωρών και επέβαλε αυστηρές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ιαπωνία και Ρωσία έχουν περίπλοκες σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συνθήκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των διαφορών τους για τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα αιφνιδιαστικά ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης με την Ιαπωνία, αναφέροντας ότι είναι «αδύνατο να συζητά με ένα κράτος που έχει μια ανοικτά μη φιλική σχέση και το οποίο προσπαθεί να βλάψει τα συμφέροντα» της Μόσχας.

Η Ρωσία πρόσθεσε εξάλλου ότι παύει να ισχύει η εξαίρεση από την έκδοση βίζας για τους Ιάπωνες που επιθυμούν να επισκέπτονται τα διαφιλονικούμενα νησιά και ότι αποσύρεται από τις συνομιλίες για την κοινή οικονομική δραστηριότητα των δύο χωρών σε αυτά.

Τα διαφιλονικούμενα νησιά, που βρίσκονται μεταξύ της Θάλασσας του Οχότσκ και του Ειρηνικού Ωκεανού, ονομάζονται «Νότιες Κουρίλες» στη Ρωσία και «Βόρειες Περιοχές» στην Ιαπωνία. Καταλήφθηκαν το 1945 από τον σοβιετικό στρατό και έκτοτε δεν έχουν επιστραφεί στην Ιαπωνία.

Το Τόκιο θεωρεί τα νησιά αυτά, τα οποία έχουν συνολικό πληθυσμό 20.000 ανθρώπους, «αναπόσπαστο έδαφος της Ιαπωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...