332
Ο ρώσος πρεσβευτής, αριστερά, και ο βρετανός ομόλογός του. Η κενή θέση είναι για τον Αμερικανό, που όμως δεν υπάρχει στην Τεχεράνη. | Ρωσική πρεσβεία Τεχεράνης

Οργή στο Ιράν για την πόζα των πρεσβευτών ως Τσόρτσιλ και Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 08:00
Ο ρώσος πρεσβευτής, αριστερά, και ο βρετανός ομόλογός του. Η κενή θέση είναι για τον Αμερικανό, που όμως δεν υπάρχει στην Τεχεράνη.
|Ρωσική πρεσβεία Τεχεράνης

Οργή στο Ιράν για την πόζα των πρεσβευτών ως Τσόρτσιλ και Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2021, 08:00

Το Ιράν καθόλου δεν εκτίμησε την ιδέα που είχαν ο νέος βρετανός πρεσβευτής στη χώρα και ο ρώσος ομόλογός του, οι οποίοι αποφάσισαν να μιμηθούν την ιστορική φωτογραφία από τη συνάντηση του Τσώρτσιλ, του Στάλιν και του Ρούσβελτ το 1943 στη Τεχεράνη.

Ο Σάιμον Σέρκλιφ και ο Λεβάν Τζαγκαριάν κάθισαν μάλιστα στις ίδιες πολυθρόνες που είχαν καθίσει ο βρετανός πρωθυπουργός και ο σοβιετικός ηγέτης, στο ίδιο σημείο όπου ελήφθη η φωτογραφία του 1943, το πλατύσκαλο μπροστά στη πρεσβεία της Ρωσίας.

Η παρέα ήταν αναγκαστικά λειψή, γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από 1979. Για αυτό και η καρέκλα όπου καθόταν ο Ρούζβελτ ήταν άδεια, στο μέσον των άλλων δύο.

Η ιστορική φωτογραφία του 1943 με τους Στάλιν, Ρούζβελτ και Τσόρτσιλ (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)

Η Τεχεράνη, όπως ανέφεραν οι Times, είπε από την πλευρά της ότι η αναπαράσταση ανακαλεί μια εποχή κατά την οποία το Ιράν (η Περσία τότε) ήταν υποτελές σε ξένες δυνάμεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ έγραψε στο Twitter: «Να υπενθυμίσω ότι ο Αύγουστος του 2021 δεν είναι ούτε Αύγουστος του 1941 ούτε Δεκέμβριος του 1943».

Το Ιράν δεν εχει λόγους να θυμάται ευνοϊκά ούτε τη Βρετανία ούτε τη Ρωσία για τη στάση τους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Αφενός ο ρόλος των Βρετανών στη Μέση Ανατολή και ο τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψαν το δημοκρατικό κίνημα στο Ιράν. Αφετέρου η επέμβαση το 1941 για να αποτρέψουν τον σάχη Ρεζά Παχλεβί, που είχε φιλοναζιστικές διαθέσεις, να πάει με την πλευρά της Γερμανίας. Οι ξένες δυνάμεις έφεραν στον θρόνο τον γιο του Μοχάμεντ, που έμελλε να είναι ο τελευταίος σάχης του Ιράν.

Η συνάντηση των τριών συμμάχων στον πόλεμο κατά του Αξονα, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1943, οριστικοποίησε την απόφαση για το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου. Πέρα από την ασταμάτητη προέλαση των Σοβιετικών στην Ανατολική Ευρώπη, οι Ναζί από τον Ιούνιο του 1944 θα είχαν να αντιμετωπίσουν και τις δυνάμεις των Δυτικών συμμάχων στη Νορμανδία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...