518
To... «χειροφίλημα» Ερντογάν στον Μπάιντεν σε ένα «παιχνίδι» του φωτογραφικού φακού | REUTERS

Οργή στην Τουρκία για τον «υποτακτικό» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Είσαι ασόβαρος, ντροπή σου!»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 09:09
To... «χειροφίλημα» Ερντογάν στον Μπάιντεν σε ένα «παιχνίδι» του φωτογραφικού φακού
|REUTERS

Οργή στην Τουρκία για τον «υποτακτικό» Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Είσαι ασόβαρος, ντροπή σου!»

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2021, 09:09

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε αν στη συζήτηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, τέθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ.  «Δόξα τω Θεώ, το θέμα αυτό δεν ήρθε στην ατζέντα», απάντησε με μία πρωτόγνωρη για τον ίδιο αφέλεια ο πρόεδρος της Τουρκίας, με την απάντησή του να δίνει το έναυσμα για ένα μπαράζ επικριτικών σχολίων από την αντιπολίτευση.

Η «σκληρή» Μεράλ Ακσενέρ, προέδρος του Καλού Κόμματος, χαρακτήρισε ηττοπαθή τον Ερντογάν, διερωτώμενη πώς είναι δυνατόν ο μεγάλος εχθρός Μπάιντεν να γίνεται μέσα σε μία στιγμή φίλος του τούρκου προέδρου.

«Αυτό που με συγκλόνισε ήταν το χαμόγελο του κ. Ερντογάν όταν δόξασε που δεν τέθηκε το ζήτημα του 1915. Είχε βγει από μια στενάχωρη συζήτηση. Δείτε την ηττοπάθειά του. Δείτε την ψυχολογική κατάσταση που σκορπίζεται από τον “μεγάλο εχθρό Μπάιντεν’’ στον “φίλο μου Μπάιντεν’’. Σύντροφε! Πώς μπορεί να υπάρχει τέτοια αναίδεια; Τέτοια επιπολαιότητα; Πώς μπορεί να είσαι τέτοιος κρατικός λειτουργός; Ντροπή σου!», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ακσενέρ.

Αλλά και κατά την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν την Τετάρτη, ο Ερντογάν δεν θύμισε σε τίποτα τον ηγέτη με ύφος «πολέμαρχου» με τα γνωστά του κηρύγματα για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τη θέση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολα, είπε,  μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια του Θεού, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Αντιδράσεις όμως για τη… μεταστροφή Ερντογάν, υπήρξαν και από τον κυβερνητικό εταίρο του, εθνικιστή, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που «τα έβαλε» με το ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ πότε έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας; Να μη ρωτήσουμε; Να μη ζητήσουμε την απάντηση; Πού είναι το NATO, πότε υπάρχει υποστήριξη σε θέματα απειλών που η χώρα μας έχει επικαιροποιήσει;» διερωτήθηκε ο Μπαχτσελί.

«Μετά την επιστολή “Μην είσαι χαζός” του Τραμπ, ζήσαμε μία ακόμη απογοήτευση. Είναι ανικανότητα να δηλώνεις για τα γεγονότα του 1915 “Δόξα τω Θεώ, δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα”» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γκελετζέκ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αυτό το θέμα έπρεπε να τεθεί και έπρεπε να δοθεί η απαραίτητη απάντηση στον Μπάιντεν» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν.

«Αντί να χαίρεσαι, λέγοντας “Δόξα τω Θεώ, δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα”, το θέμα για το οποίο είχες δηλώσει ότι σε στενοχώρησε και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς να το υπενθυμίσεις, έπρεπε να το θέσεις στην επικαιρότητα και να υπερασπιστείς τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της και την Ιστορία της. Ενα κράτος δεν μπορεί να κυβερνιέται και να εκπροσωπείται με αυτό τον τρόπο», σχολίασε από την πλευρά του ο Μουχαρέμ Ιντζέ, πρόεδρος του κόμματος Μεμλεκέτ.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος CHP (το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Σεγίτ Τορούν είπε για την εμφάνιση Ερντογάν στις Βρυξέλλες ότι είναι μια κατάσταση για γέλια. «Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να χαλάς τη φήμη της χώρας. Η ανικανότητά σου είναι προφανής. Δόξα τω Θεώ, πάλι ντραπήκαμε», ανέφερε σε μια παράφραση της δήλωσης του τούρκου προέδρου.

«Ποιος Ταγίπ Ερντογάν; Αυτός που στην Κωνσταντινούπολη, πριν ανέβει στο αεροπλάνο, προκαλούσε ή αυτός που όταν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έλεγε “δόξα τω Θεώ”;», διερωτήθηκε ειρωνικά ο Αλί Οζτούντς, του ίδιου κόμματος, για τον Ερντογάν εσωτερικού και τον Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...