438
Ο στρατηγός Ανγκους Κάμπελ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, παρουσιάζει το πόρισμα της έρευνας για τα εγκλήματα αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν | AAP Image/Mick Tsikas via REUTERS

Οργή στην Αυστραλία: Απαιτεί «συγγνώμη» από την Κίνα για ψεύτικη φωτογραφία στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 12:14
Ο στρατηγός Ανγκους Κάμπελ, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, παρουσιάζει το πόρισμα της έρευνας για τα εγκλήματα αυστραλών στρατιωτών στο Αφγανιστάν
|AAP Image/Mick Tsikas via REUTERS

Οργή στην Αυστραλία: Απαιτεί «συγγνώμη» από την Κίνα για ψεύτικη φωτογραφία στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2020, 12:14

Να ζητήσει συγγνώμη η Κίνα για μία ψεύτικη φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter κινέζος αξιωματούχος, απαιτεί η Αυστραλία.

Η φωτογραφία αφορά τους φόνους αμάχων από αυστραλούς στρατιώτες στη διάρκεια της θητείας τους στο Αφγανιστάν, οι οποίοι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μετά από έρευνα των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων. Η επίμαχη εικόνα υποτίθεται ότι απεικονίζει έναν αυστραλό στρατιώτη να σκοτώνει ένα μικρό παιδί.

Εξαλλος ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα σχολιάζοντας το γεγονός και δήλωσε ότι το Πεκίνο «πρέπει να ντρέπεται» που ανέβασε αυτή την «απεχθή, εξωφρενική και βαθιά προσβλητική» εικόνα.

Ο αυστραλός πρωθυπουργός – REUTERS/Issei Kato

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, που έχει συγκλονίσει την Αυστραλία, από το 2009 έως το 2013, 25 αυστραλοί στρατιώτες σκότωσαν 39 άμαχους και αιχμαλώτους Αφγανούς.

Οπως αναφέρει το BBC, την υπόθεση έχει αναλάβει η αυστραλιανή αστυνομία.

Η ανάρτηση της φωτογραφίας στον λογαριασμό του Twitter, του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιχάν Ζάο, χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο τις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, που ισορροπούν πάνω σε ένα λεπτό σκοινί από τότε που η Αυστραλία συμφώνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας να διερευνηθεί ο ρόλος της Κίνας στην προέλευση και εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ψεύτικη φωτογραφία απεικονίζει έναν αυστραλό στρατιώτη με ένα μαχαίρι με αίματα και ένα παιδί που κρατά ένα πρόβατο και αναφέρεται σε φερόμενο εύρημα των ερευνών ότι επίλεκτοι αυστραλοί στρατιώτες σκότωσαν με μαχαίρι δύο 14χρονους Αφγανούς. Η αυστραλιανή τηλεόραση ανέφερε ότι δεν υπάρχει πουθενά στο πόρισμα αναφορά σε τέτοιο περιστατικό.

Η ψεύτικη φωτογραφία, που ανάρτησε στο Twitter ο κινέζος εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, με αλλοιωμένο από το BBC μέρος της εικόνας

Βρέθηκαν όμως αποδείξεις για δολοφονίες αμάχων από επίλεκτες μονάδες του αυστραλιανού στρατού. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι νεότεροι στρατιώτες έπρεπε να σκοτώσουν αιχμαλώτους για να αποδείξουν ότι ανήκουν στην ομάδα.

Ο Ζάο έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας: «Σοκαρισμένος από τη δολοφονία αφγανών αμάχων και αιχμαλώτων από αυστραλούς στρατιώτες. Καταδικάζουμε έντονα τέτοιες πράξεις και ζητούμε να βρεθούν οι υπεύθυνοι».

Η Αυστραλία ζήτησε από το Twitter να αφαιρέσει την ανάρτηση ως παραπληροφόρηση.

«Η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να ντρέπεται για αυτή την ανάρτηση. Την μειώνει στα μάτια όλου του κόσμου. Είναι ψεύτικη εικόνα και τρομερή προσβολή για τις ένοπλες δυνάμεις μας», είπε ο Μόρισον και πρόσθεσε ότι η Αυστραλία έχει θέσει σε εφαρμογή μία διάφανη διαδικασία για τη διερεύνηση των φερόμενων ως εγκλημάτων πολέμου, όπως είναι αναμενόμενο από μία δημοκρατική και φιλελεύθερη χώρα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζάο είχε δηλώσει ότι «τα διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου αποκαλύπτουν την υποκρισία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών που αυτές οι δυτικές χώρες προτάσσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...