224
O Μπολσονάρο σε συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Rodrigo Garrido

Οργή στη Βραζιλία για την απόφαση Μπολσονάρο να τιμήσει την επέτειο της χούντας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 19:33
O Μπολσονάρο σε συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Rodrigo Garrido

Οργή στη Βραζιλία για την απόφαση Μπολσονάρο να τιμήσει την επέτειο της χούντας

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2019, 19:33

Τα θύματα της δικτατορίας στη Βραζιλία αντέδρασαν με οργή στην απόφαση του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐρ Μπόλσονάρο να διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να τιμήσουν την επέτειο του πραξικοπήματος του 1964 το οποίο ακολούθησαν 21 χρόνια στρατιωτικής κυριαρχίας.

Ο Μπόλσονάρο, πρώην στρατιωτικός, συχνά εγκωμίαζε το καθεστώς υπό το οποίο βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Η απόφασή του να τιμήσει την 55η επέτειο του πραξικοπήματος αυτή την Κυριακή προκάλεσε εκτεταμένη οργή. «Το να γιορτάσει η Βραζιλία την επέτειο του πραξικοπήματος του ’64 θυμίζει την καθιέρωση της Ημέρας του Χίτλερ στη Γερμανία» δήλωσε στον Guardian ο δημοσιογράφος Χίλντεγκαρντ Ανγκελ του οποίου ο αδελφός Στούαρτ βασανίστηκε μέχρι θανάτου από το καθεστώς.

Ο Τζέιμς Γκριν, καθηγητής ιστορίας της Βραζιλίας στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι η θέση του Μπολσονάρο για τη δικτατορία είναι αντίστοιχη και ισοδυναμεί με εκείνη των νεοναζί που δεν αποδέχονται τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βραζιλίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μπολσονάρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας, έχει αποφασίσει να διεξαγάγει αυτό το Σαββατοκύριακο τους «κατάλληλους εορτασμούς».

Οι επίσημες εορτές του στρατιωτικού πραξικοπήματος εξαφανίστηκαν από το ημερολόγιο του στρατού κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του αριστερού προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, πρώην μαρξιστή αντάρτη που φυλακίστηκε και βασανίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Η κυβέρνησή του ίδρυσε μια επιτροπή αλήθειας, η οποία δημοσίευσε μια εξαντλητική έκθεση για καταχρήσεις της δικτατορίας το 2014.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...