324
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, πριν από 10 ημέρες | REUTERS/Cheney Orr

Οργή στη Φλόριντα: Δικαστήριο έκρινε ότι 16χρονη δεν είναι αρκετά «ώριμη» για να κάνει άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 11:40
Διαδήλωση υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, πριν από 10 ημέρες
|REUTERS/Cheney Orr

Οργή στη Φλόριντα: Δικαστήριο έκρινε ότι 16χρονη δεν είναι αρκετά «ώριμη» για να κάνει άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 11:40

Την οργή Δημοκρατικών βουλευτών προκάλεσε δικαστική απόφαση στη συντηρητική Φλόριντα που απαγορεύει σε 16χρονη να κάνει άμβλωση επειδή «δεν είναι αρκετά ώριμη».

Σύμφωνα με τον νόμο στην πολιτεία, η έφηβη χρειάζεται τη συγκατάθεση του ενός γονέα για αυτή την επέμβαση, όμως έχουν πεθάνει και οι δύο και έτσι ζήτησε την άδεια του δικαστηρίου. Η αρχική απόφαση ήταν απαγορευτική και στη συνέχεια προχώρησε σε έφεση, που εκδικάστηκε την Τετάρτη.

Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων προέβησαν σε έντονες διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής απόφασης και κατά του «πολέμου εναντίον των γυναικών», στη Φλόριντα και στις ΗΠΑ γενικότερα, στο θέμα των αμβλώσεων.

«Σε ποιον κόσμο μια 16χρονη είναι πολύ ανώριμη για να υποβληθεί σε άμβλωση, αλλά αρκετά ώριμη για να γεννήσει και να μεγαλώσει παιδί;», αναρωτήθηκε στο Twitter η Δημοκρατική βουλευτής του Οχάιο, Τζόις Μπίτι. Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν οι συνάδελφοί της, Μπόνι Γουότσον Κόλμαν από το Νιου Τζέρσεϊ και Κάθριν Κλαρκ από τη Μασαχουσέτη.

«Αυτό είναι επικίνδυνο και φρικιαστικό παράδειγμα του πολέμου εναντίον των γυναικών που διεξάγει η Φλόριντα», είπε επίσης η Λόις Φράνκελ, βουλευτής που αντιπροσωπεύει την πολιτεία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση και καλώντας τους πάντες να «δώσουν μάχη για την υγεία, την ασφάλεια και την ελευθερία των γυναικών».

Στα social media, πολλοί υπογράμμισαν επίσης τον παραλογισμό της ετυμηγορίας και εξέφρασαν οργή, με αρκετούς να καλούν σε μποϊκοτάζ της Φλόριντα.

Εφετείο επικύρωσε τη Δευτέρα την απόφαση της δικαστού Τζένιφερ Φριντρικόβιτς, της κομητείας Εσκάμπια, να απορρίψει το αίτημα 16χρονης να υποβληθεί σε άμβλωση. Η νεαρή, που αναφέρεται στα δικόγραφα με το ψευδώνυμο «Τζέιν Ντόου 22-Β», «δεν απέδειξε», σύμφωνα με την έδρα, ότι είναι «αρκετά ώριμη για να αποφασίσει τον τερματισμό της κύησής της».

Στη Φλόριντα, η άμβλωση παραμένει νόμιμη έως την 15η εβδομάδα μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Η «Τζέιν Ντόου 22-Β» ήταν έγκυος μόλις 10 εβδομάδων όταν υπέβαλε το αίτημα να κάνει άμβλωση, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των γονέων της, αφού έχουν αποβιώσει και οι δύο. Η γονική συναίνεση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνουν άμβλωση ανήλικες στη Φλόριντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...