569
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Βουδαπέστη | REUTERS/Bernadett Szabo

Ορμπαν: Αν ο Πούτιν ζητήσει πληρωμές σε ρούβλι, η Ουγγαρία θα το κάνει

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 17:55
Ο Βίκτορ Ορμπαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στη Βουδαπέστη
|REUTERS/Bernadett Szabo

Ορμπαν: Αν ο Πούτιν ζητήσει πληρωμές σε ρούβλι, η Ουγγαρία θα το κάνει

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2022, 17:55

Τέσσερα 24ωρα. Τόσα πέρασαν από την επανεκλογή του Βίκτορ Ορμπαν στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, την περασμένη Κυριακή, μέχρι να τηλεφωνηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να τα πουν σαν δυο καλοί φίλοι. Φυσικά η «γραμμή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Κρεμλίνο και τους εκβιασμούς του, πήγε περίπατο: ο Ορμπαν ξεκαθάρισε ότι αν θέλει ο Πούτιν να πληρωθεί σε ρούβλια για τις επόμενες παρτίδες φυσικού αερίου η Ουγγαρία θα το κάνει με χαρά —κι ας έχουν πει οι Βρυξέλλες ότι δεν δέχονται κάτι τέτοιο καθώς τα συμβόλαια με τους ρώσους προμηθευτές ορίζουν πληρωμές σε ευρώ ή σε δολάρια.

Ο Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε ότι είχε «εκτενή συνομιλία» με τον ρώσο πρόεδρο. Είπε πως του ζήτησε να ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και του πρότεινε να φιλοξενήσει η Βουδαπέστη συνομιλίες με τη συμμετοχή του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς και βεβαίως του ίδιου του Πούτιν.

Όπως είπε ο Ορμπαν, ο ρώσος πρόεδρος ανταποκρίθηκε «θετικά», αλλά του είπε ότι τέτοιες συνομιλίες θα προϋποθέτουν όρους.

«Πρότεινα στον πρόεδρο Πούτιν να ανακοινώσει αμέσως κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που επικοινώνησε μαζί του.

Την επικοινωνία των δύο ηγετών μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, σε τηλεγράφημα που αναμετάδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ο Ορμπάν, υπερσυντηρητικός και ακραίος εθνικιστής και ένας από τους ελάχιστους ευρωπαίους ηγέτες που διατηρεί καλές σχέσεις με τον Πούτιν, σημείωσε ότι οι συνομιλίες που πρότεινε στη Βουδαπέστη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και σε ειρηνευτικές συνομιλίες που θα διαρκέσουν περισσότερο.

«Η ανταπόκριση ήταν θετική, αλλά ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτό θα έχει όρους. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ για να εκπληρώσω αυτούς τους όρους — θα πρέπει να συμφωνήσουν αυτός και ο ουκρανός πρόεδρος», είπε.

Ο Ορμπάν, ο οποίος κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία στις εκλογές της Κυριακής, καταδίκασε και πάλι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ισοδυναμεί με «επιθετικότητα».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησαν οι Ρώσοι, επιτέθηκαν στην Ουκρανία και είναι μια επίθεση, αυτή είναι η κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ουγγαρία συμμερίζεται αυτή τη θέση».

Ωστόσο, ο Ορμπάν, υπό τον οποίο η Ουγγαρία έχει χτίσει στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Πούτιν, έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ σε ρωσικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου ή δυτικών αποστολών όπλων μέσω ουγγρικού εδάφους στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία πρέπει να ενισχύσει τη συμμαχία της με την Πολωνία καθώς είναι μια στρατηγική συμμαχία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πειθαρχική διαδικασία κατά της Βουδαπέστης που επισημάνθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη, ο Ορμπάν είπε ότι η κυβέρνησή του θα περιμένει να δει την επιστολή της ΕΕ, αλλά «δεν θα υποχωρήσει» στην πίεση για να υποστηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αυτό είναι μια «κόκκινη γραμμή» για την Ουγγαρία.

Και εκεί μάλιστα προσέθεσε πως η Ουγγαρία δεν θα είχε καμία δυσκολία να πληρώσει σε ρούβλια για αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αν η Μόσχα το ζητήσει στη Βουδαπέστη θα το κάνει.

Έως τώρα η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει στον Πούτιν ότι δεν θα δεχτεί αλλαγή στους όρους των συμβολαίων που προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ, ωστόσο ο ένοικος του Κρεμλίνου επιμένει να απαιτεί πληρωμές σε ρούβλι, σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την οικονομία του από νέες κυρώσεις αλλά και να αυξήσει την πίεση προς τις Βρυξέλλες, ιδίως μέσω περιπτώσεων όπως αυτής της Ουγγαρίας του Ορμπαν.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...