383
Σύνθεση φωτογραφιών με τον μικροσκοπικό Ερμη να κινείται μπροστά από τον Ηλιο | NASA's Goddard Space Flight Center/SDO

Ορατή και στην Ελλάδα η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 08:47
Σύνθεση φωτογραφιών με τον μικροσκοπικό Ερμη να κινείται μπροστά από τον Ηλιο
|NASA's Goddard Space Flight Center/SDO

Ορατή και στην Ελλάδα η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιο

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 08:47

Ενα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό (όχι όμως με γυμνό μάτι) σήμερα Δευτέρα και από την Ελλάδα. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιο.

Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ηλιο θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη διάβαση θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να διαβούν μπροστά από τον Ηλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό. Αν, από την άλλη πλευρά, βρισκόμασταν σε πιο μακρινούς πλανήτες, όπως τον Αρη, θα βλέπαμε και διαβάσεις της Γης μπροστά από τον Ηλιο.

Η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ηλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Η διάβαση θα μεταδίδεται ζωντανά και από την τηλεόραση της NASA.

Το φαινόμενο θα είναι ορατό στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του, καθώς ο Ηλιος θα δύσει πριν ολοκληρωθεί η διάβαση. Ετσι δεν θα είναι ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η έναρξη του φαινομένου με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδας. Συνολικά η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλάδας), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν τρεις ώρες έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ηλιος.

Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του Ηλιου και ο πλανήτης θα φαίνεται σαν μια μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου.

Τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, πριν τη προγραμματισμένη συντριβή του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...