286
Το κτίριο του ΣτΕ μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα» | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οπου υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό καλύπτει η ωμή βία, προειδοποιούν οι δικαστές του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 14:10
Το κτίριο του ΣτΕ μετά την επίθεση του «Ρουβίκωνα»
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οπου υποχωρούν οι θεσμοί, το κενό καλύπτει η ωμή βία, προειδοποιούν οι δικαστές του ΣτΕ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 14:10

Τον άμεσο εντοπισμό των μελών του «Ρουβίκωνα» που εισέβαλαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκαλώντας υλικές ζημιές και τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό, εξέδωσε η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η οποία προειδοποιεί ότι η ωμή βία παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».

Οι δικαστές καλούν ακόμη την πολιτεία να λάβει μέτρα για τη φύλαξη του κτιρίου του ΣτΕ και προσθέτουν ότι ενέργειες όπως αυτή του Ρουβίκωνα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει:

«Με αφορμή τη χθεσινή απογευματινή επίθεση μελών “συλλογικοτήτων” στο κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών φθορών και τον ελαφρύ τραυματισμό του μοναδικού αστυνομικού φρουρού, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας δηλώνει τα εξής:

1. Οι δικαστές δεν ανοίγουμε ποτέ διάλογο με πρόσωπα τα οποία μετέρχονται βίαια μέσα για να κάμψουν το φρόνημα και να επηρεάσουν την κρίση μας. Ενέργειες, όπως η χθεσινή, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετακυλήσουν στους πολίτες, το συμφέρον των οποίων υποτίθεται ότι εξυπηρετούν, το βάρος για την αποκατάσταση των ζημιών. Η απονομή της δικαιοσύνης προϋποθέτει νηφαλιότητα, ηρεμία και πολιτισμένο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και σεβασμό της αντίθετης γνώμης.

2. Πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της χθεσινής επίθεσης, απαιτούμε από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ενεργήσουν πάραυτα για την αποτελεσματική φύλαξη του κτιρίου και τον εντοπισμό και την απόδοση ποινικής ευθύνης στους αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς, της ενέργειας αυτής, που στρέφεται ευθέως κατά του συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένου θεσμού της Δικαιοσύνης.

3. Οι πολίτες ας αναλογιστούν ότι το κενό που προκύπτει από την υποχώρηση των θεσμών της Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη, καλύπτει η ωμή βία που παραπέμπει σε πρωτόγονες κοινωνίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News