339
Ενώπιος ενωπίω: εσείς θα βουτούσατε για ένα τετ α τετ με λευκούς καρχαρίες; | Wikipedia

Οπου «φύγει-φύγει» οι λευκοί καρχαρίες της Νότιας Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 19:31
Ενώπιος ενωπίω: εσείς θα βουτούσατε για ένα τετ α τετ με λευκούς καρχαρίες;
|Wikipedia

Οπου «φύγει-φύγει» οι λευκοί καρχαρίες της Νότιας Αφρικής

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2019, 19:31

Από μακρυά και αγαπημένοι…

Ενας από τους πιο φωτογραφισμένους πληθυσμούς μεγάλων λευκών καρχαριών στον κόσμο, οι «great whites» της Νότιας Αφρικής, τράπηκαν σε φυγή μετά την ξαφνική εισβολή φαλαινών-δολοφόνων (γνωστές ως όρκες) στα νερά του Φολς Μπεϊ.

Οι λευκοί καρχαρίες της Νότιας Αφρικής, έγιναν γνωστοί παγκοσμίως για τον στρατηγικό τρόπο που κυνηγούν. Πρωταγωνίστησαν σε πολλά ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβανομένου του «Planet Earth» του BBC.

Το Φολς Μπεϊ βρίσκεται κοντά στο Κέιπ Τάουν. Επίσης κυκλωμένη είναι η περιοχή Γκανσμπάι που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος μερικούς λευκούς καρχαρίες (Wikipedia)

Κάθε χρόνο, το Φολς Μπεϊ προσελκύει 80.000 τουρίστες οι οποίοι βουτούν με μεταλλικά κλουβιά στο νερό προκειμένου να έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με τους λευκούς καρχαρίες.

Τα τελευταία χρόνια όμως οι όρκες εξώθησαν τους καρχαρίες στο να εγκαταλείψουν τα νερά. Σύμφωνα με τους λονδρέζικους Times, οι όρκες επιτίθενται στους λευκούς καρχαρίες με στόχο να φάνε το πλούσιο σε πρωτεΐνες συκώτι τους αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα όργανα ανέπαφα.

Οι όρκες «έδιωξαν» τους λευκούς καρχαρίες από το Φολς Μπεϊ (Wikipedia)

Μεταξύ του 2010 και του 2016, σημειώνονταν πάνω από 200 παρατηρήσεις λευκού καρχαρία κάθε χρόνο στο Φολς Μπέι. Μέχρι πέρυσι ο αριθμός αυτός έπεσε στα 50 και φέτος -μέχρι στιγμής- στο μηδέν!

Οι συσκευές εντοπισμού που εμφυτεύτηκαν σε περίπου 50 λευκούς καρχαρίες τους «δείχνουν» να κινούνται στο ανατολικό κομμάτι της ακτογραμμής της χώρας, πολύ μακριά από το Φολς Μπεί..

Την θέση των λευκών καρχαριών στην περιοχή έχει πάρει ένα άλλο είδος, ο επίσης σαρκοφάγος, καρχαρίας με τα επτά βράγχια. Είναι πολύ πιθανόν η όρκα που χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως «ο πιο οργανωμένος και έξυπνος κυνηγός στην φύση» να στραφεί εναντίον του στο άμεσο μέλλον.

Ο καρχαρίας με τα επτά βράγχια. Συνήθως, οι καρχαρίες έχουν πέντε ή έξι (Wikipedia)

Πλέον, τα τουριστικά γραφεία προσφέρουν πακέτα καταδύσεων στα οποία περιλαμβάνεται ο καρχαρίας με τα επτά βράγχια αλλά απουσιάζει ο μεγάλος λευκός, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επισκεπτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...