483
Τα τελευταία χρόνια ο καθηγητής Δουζένης έχει εποπτικό ρόλο στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο μνημόνιου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ψυχιατρείο των φυλακών | φωτ. αρχείου

«Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται;» Ο ψυχίατρος της αναπηρίας Φλώρου απαντά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 11:18
Τα τελευταία χρόνια ο καθηγητής Δουζένης έχει εποπτικό ρόλο στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο μνημόνιου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ψυχιατρείο των φυλακών
|φωτ. αρχείου

«Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται;» Ο ψυχίατρος της αναπηρίας Φλώρου απαντά

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2018, 11:18

«Υποτροπιάζουσα καταθλιπτική διαταραχή». Αυτή ήταν η πάθηση που διέγνωσε ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Αθανάσιος Δουζένης, στον καταδικασθέντα για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ, Αριστείδη Φλώρο, σύμφωνα με έγγραφο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης (απεσύρθη λίγες μέρες αργότερα λόγω -προφανώς- παραβίασης προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού απορρήτου).

O κ. Δουζένης, πανεπιστημιακός και διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αττικόν» ήταν ο γιατρός που παρακολουθούσε τον 39χρονο πρώην ισχυρό άνδρα της Εnerga στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, για διάστημα δέκα μήνών το 2017, αλλά και από τον περασμένο Φεβρουάριο – οπότε ο κρατούμενος είχε νοσηλευτεί εκ νέου στο Ψυχιατρείο μέχρι την ημέρα της αποφυλάκισής του.

Τα τελευταία χρόνια ο ψυχίατρος έχει εποπτικό ρόλο στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο μνημόνιου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ψυχιατρείο των φυλακών, το οποίο και επισκέπτεται σε τακτικά διαστήματα για να παρακολουθεί τους ασθενείς κρατούμενους.

Η γνωμάτευση του κ. Δουζένη είχε καταλυτικό ρόλο στην κρίση της τριμελούς υγειονομικής επιτροπής ΚΕΠΑ αναφορικά με την αναπηρία του 39χρονου κατάδικου. Βάσει της γνωμάτευσης άλλωστε, η επιτροπή τού έδωσε τον περασμένο Ιούνιο ποσοστό αναπηρίας 35% και χάρη σε άλλες δύο γνωματεύσεις -μία για  σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας στον ύπνο και ήπιο αποφρακτικό σύνδρομο και μία ακόη για  επιληψία- το ποσοστό αναπηρίας έφθασε στο 70%!

Ετσι, ο Αρης Φλώρος κάνοντας χρήση του άρθρου 110 Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βρέθηκε εκτός φυλακής (το εν λόγω άρθρο δίνει τη δυνατότητα της υφ’ όρον απόλυσης σε κρατούμενους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% εφόσον έχουν εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής τους).

Η είδηση της αποφυλάκισης του πρώην εκπροσώπου της Εnerga έσκασε σαν βόμβα. Σχεδόν αμέσως ξέσπασε μπαράζ σχολίων για το πώς «βγήκαν» οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις χάρη στις οποίες άνοιξε η πόρτα της φυλακής για τον Φλώρο.

«Οποιος γράφει γνωματεύσεις χρηματίζεται; Οχι βέβαια» απαντά ο ίδιος ο κ. Δουζένης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

«Το Πανεπιστήμιο έχει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι βρισκόμαστε στις φυλακές Κορυδαλλού και βοηθάμε ανθρώπους που είναι κρατούμενοι», εξήγησε.

«Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε χαρτιά, γνωματεύσεις δηλαδή όταν μας ζητήσουν οι ασθενείς μας. Ερχονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και μας ζητούν μια βεβαίωση. Ο Αριστείδης Φλώρος ήταν πράγματι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη δική μας ευθύνη», ανέφερε ο κ. Δουζένης, επιβεβαιώνοντας ότι χορήγησε την επίμαχη βεβαίωση.

Στη γνωμάτευση όμως, όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν έγραψε τίποτα παραπάνω από «αυτά που πίστευε ως γιατρός».

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να ζητήσει μία γνωμάτευση ώστε να περάσει από ΚΕΠΑ. Μετά το σχετικό αίτημα ο γιατρός περιγράφει το πρόβλημα του ασθενούς, τη θεραπεία που έχει συστήσει και παράλληλα περιγράφει κατά πόσο η πάθησή του τον επιβαρύνει», διευκρινίζει σε άλλη του συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και διεβεβαιώνει πως «όλες οι γνωματεύσεις εκδίδονται από γιατρούς του Δημοσίου και είναι τεκμηριωμένες».

Ο καθηγητής Δουζένης εκφράζει τέλος, «τον έντονο προβληματισμό» του και τη «στεναχώρια» του για τη διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση Φλώρου, υπογραμμίζοντας ότι το ιατρικό απόρρητο στην άσκηση της ιατρικής αποτελεί υποχρέωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...