254
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον αμήχανος στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Να σκέφτεται τα λάθη του; | SOOC

Ομολογία Τσακαλώτου: Κάναμε δύο μεγάλα λάθη το 2015

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 11:10
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον αμήχανος στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Να σκέφτεται τα λάθη του;
|SOOC

Ομολογία Τσακαλώτου: Κάναμε δύο μεγάλα λάθη το 2015

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2019, 11:10

Σε μια οδυνηρή παραδοχή προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στο Paris School of International Affairs, Science Po, στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δύο μεγάλα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, πέρα από τις επιμέρους λεπτομέρειες, καταδεικνύουν τρομακτική άγνοια της πραγματικότητας όταν το κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβαν την εξουσία το 2015.

Το πρώτο και μεγαλύτερο, όπως το περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, ήταν η πεποίθηση ότι το μεγάλο ύψος του χρέους της χώρας θα αποτελούσε διαπραγματευτικό του όπλο για να συμβιβαστούν οι Ευρωπαίοι. O υπουργός Οικονομικών αποδέχτηκε ουσιαστικά ότι η χώρα μας επιδόθηκε σε ένα ιδιότυπο chicken game με τους Ευρωπαίους, απειλώντας τους με μια καταστροφή που θα έφερνε το Grexit. Ωστόσο όπως είπε «η απειλή του Grexit δεν ίσχυε τελικά διότι αποδείχθηκε ότι οι Γερμανοί, και κυρίως ο τότε υπουργός τους των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτό ήθελαν».

«Ημασταν πιο αδύναμοι από ό,τι πιστεύαμε», παραδέχτηκε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος κάλυψε τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα με άλλον υπουργό. «Και τον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε υπουργό τότε , τα ίδια θα συνέβαιναν. Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο λάθος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η πεποίθηση ότι θα μπορούσε γρήγορα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Στην πράξη διαπίστωσε, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου, ότι οι επιχειρήσεις έχουν καλύτερους δικηγόρους και τρόπους να αποφεύγουν τη φορολογία. Σημειώθηκε βελτίωση, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα, παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...