438
To «Moskva» ήταν το καμάρι της Σεβαστούπολης σε σημείο που κυκλοφορούσαν ακόμη και σουβενίρ για τους τουρίστες. Αν υπάρχει στοκ ή θα πάει χαμένο ή θα αποκτήσει συλλεκτική αξία | REUTERS/Alexey Pavlishak

Ομιχλώδης «Μόσχα»: Γιατί βυθίστηκε τελικά η ρωσική ναυαρχίδα;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 08:30
To «Moskva» ήταν το καμάρι της Σεβαστούπολης σε σημείο που κυκλοφορούσαν ακόμη και σουβενίρ για τους τουρίστες. Αν υπάρχει στοκ ή θα πάει χαμένο ή θα αποκτήσει συλλεκτική αξία
|REUTERS/Alexey Pavlishak

Ομιχλώδης «Μόσχα»: Γιατί βυθίστηκε τελικά η ρωσική ναυαρχίδα;

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2022, 08:30

Γιατί βυθίστηκε το καταδρομικό «Μoskva» («Μόσχα»), η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου; Το κάζο που έπαθαν οι Ρώσοι οφείλεται σε πυραυλική επίθεση από πλευράς Ουκρανών ή σε έκρηξη πυρομαχικών στην αποθήκη του ίδιου του βυθισθέντος σκάφους; Και οι Αμερικανοί τάχα γιατί σιωπούν; Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι διαφορετικές, σχετίζονται με το συμφέρον κάθε πλευράς, και φως ακόμη δεν έχει πέσει στην υπόθεση.

Οι Ουκρανοί έχουν ήδη πανηγυρίσει σαν δικό τους κατόρθωμα τη βύθιση τoυ «Μoskva», ισχυριζόμενοι ότι έπληξαν το καταδρομικό με πυραύλους τύπου «Neptune». Ωστόσο οι Ρώσοι επιμένουν στη θεωρία της αυτοανάφλεξης των πυρομαχικών τους, δηλαδή στην εκδοχή του στρατιωτικού ατυχήματος.

Οι Αμερικανοί παρουσιάζονται σαν επιφυλακτικοί, διστακτικοί να εκφέρουν άποψη. Μελετούν και τα δύο σενάρια, εξετάζουν όμως και την περίπτωση πρόσκρουσης του πλοίου σε νάρκη θαλάσσης. Θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς του τόνους, έγραψε ο Γκουίντο Ολίμπιο στην Corriere della Sera, προσέχοντας μην πουν κάτι που θα εξαγριώσει τους Ρώσους, κάτι που θα τους δώσει την αφορμή να εξαπολύσουν αντίποινα.

Ο ιταλός δημοσιογράφος που ασχολείται με γεωπολιτικά θέματα έδωσε και την πληροφορία ότι κυκλοφορούν φήμες πως ο ναύαρχος Ιγκόρ Οσίποφ, διοικητής του ρωσικού στόλου του Ευξείνου Πόντου, όχι μόνο συνελήφθη, αλλά ξυλοκοπήθηκε κιόλας. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή. Εκανε, πάντως, τις δικές του παρατηρήσεις.

Αν ήταν όντως κάποιος πύραυλος, έγραψε, για να αξιολογήσουμε το συμβάν πρέπει πρώτα να μάθουμε αν οι Ουκρανοί έλαβαν «εξωτερική υποστήριξη» από μυστικές υπηρεσίες όσον αφορά τις κινήσεις του «Μoskva». Αν κάποιο drone πέταξε στο σημείο, κατέγραψε, δεν κατερρίφθη και έστειλε τις συντεταγμένες, πρέπει να μάθουμε αν απέσπασε και την προσοχή του «Μoskva» ή αν διευκόλυνε την τροχιά του πυραύλου.

Βετεράνος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ορθόδοξος ιερέας τελούν επιμνημόσυνη δέηση. Για το πλοίο ή μήπως για τους ναύτες που χάθηκαν; REUTERS/Alexey Pavlishak

Οπως και να έχει, ο Ολίμπιο έκρινε ότι το καίριο ερώτημα της ιστορίας είναι αν το γεγονός της καταστροφής του ρωσικού πλοίου θα επηρεάσει τη νέα ρωσική επίθεση στα νότια τμήματα της Ουκρανίας. Ο ίδιος μάς πληροφόρησε ότι το θέμα συζητείται και οι απόψεις διίστανται. Προς το παρόν, «μισή ντουζίνα πλοία έχουν αποπλεύσει από τα αγκυροβόλιά τους φοβούμενα νέα πυραυλικά πλήγματα». Ισως αυτό σημαίνει ότι «εγκαταλείπεται η ιδέα της απόβασης στην Οδησσό».

Κατά τα λοιπά, πώς θα επηρεάσει τις χερσαίες ρωσικές δυνάμεις στις όποιες κινήσεις τους η βύθιση του «Μoskva»; «Αυτό είναι σχετικό» έγραψε ο Ολίμπιο, «το πεδίο θα δείξει». Μέχρι τότε ίσως έχουμε μάθει και τον αριθμό των θυμάτων, στοιχείο που τώρα είναι παντελώς άγνωστο στη Δύση, με εξαίρεση ίσως το Πεντάγωνο: «Εκεί πιστεύουν ότι έχουν υπάρξει απώλειες, όμως δεν δίνουν λεπτομέρειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...