646
Βαλμπουενά και Μαρτίνς, δύο από τους πυλώνες του εφετινού Ολυμπιακού | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ολυμπιακός: Τα πρόσωπα ενός θριάμβου

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουνίου 2020, 00:01
Βαλμπουενά και Μαρτίνς, δύο από τους πυλώνες του εφετινού Ολυμπιακού
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ολυμπιακός: Τα πρόσωπα ενός θριάμβου

Sportscaster Sportscaster 30 Ιουνίου 2020, 00:01

Πρωταθλητής και «με τη βούλα», λοιπόν. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε μόλις τέσσερις από τις 10 αγωνιστικές των πλέι-οφ για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στο θρόνο της Σούπερ Λιγκ, έπειτα από δύο αποτυχημένες σεζόν. Οσοι είχαν προβλέψει πως αυτό θα ήταν το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Στην πραγματικότητα, η μάχη κρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν νικηφόρα (1-0) από την Τούμπα, διευρύνοντας το αβαντάζ τους από τον ΠΑΟΚ στους πέντε βαθμούς. Που έγιναν επτά, μετά την ισοπαλία του «Δικέφαλου του Βορρά» στην Ξάνθη.

Ακόμη και χωρίς την αφαίρεση άλλων επτά βαθμών από τον ΠΑΟΚ, για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, τα πλέι-οφ δεν θα είχαν σασπένς. Ο εφετινός Ολυμπιακός δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα αμφισβήτησης της ανωτερότητάς του. Στις αναμετρήσεις του με τις υπόλοιπες πέντε ομάδες της πρώτης εξάδας, μέχρι σήμερα, μετράει 11 νίκες και τρεις ισοπαλίες. Ούτε μια ήττα! Με τέρματα 24 υπέρ και 8 κατά. Την τελευταία εβδομάδα (Κυριακή – Τετάρτη – Κυριακή) κέρδισε, διαδοχικά, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, με συνολικό σκορ 7-1. Την ΑΕΚ, μάλιστα, τη νίκησε εκτός έδρας για πρώτη φορά (σε αγώνα πρωταθλήματος) από τον Νοέμβριο του 2012.

Κανένας δεν θα εκπλαγεί, εάν οι «ερυθρόλευκοι» γίνουν μόλις η τρίτη ομάδα στα χρονικά της Α’ Εθνικής (μετά τον Παναθηναϊκό και, πέρυσι, τον ΠΑΟΚ) που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα αήττητη. Ή, εάν καταρρίψουν το ρεκόρ που είχαν σημειώσει τη «χρυσή» εποχή του Νίκου Γουλανδρή: 58 αγωνιστικές σερί (από την 1η Οκτωβρίου του 1972 έως την 21η Απριλίου του 1974) χωρίς να χάσουν ούτε ένα ματς.

Με τη νίκη του (2-1) επί της ΑΕΚ, το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε 40 παιχνίδια πρωταθλήματος χωρίς ήττα (η τελευταία του σημειώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2019 στην Τούμπα). Εχει κερδίσει 13 από τους 14 πιο πρόσφατους αγώνες του, και 22 στους 23 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Του έχουν βάλει μόλις 11 γκολ, ενώ το χθεσινό του Αραούχο ήταν το πρώτο που δέχτηκε, σε εκτός έδρας παιχνίδι, μετά τον περασμένο Δεκέμβριο. Αν και οι επιθέσεις «κόβουν» τα εισιτήρια, τους τίτλους τους φέρνουν οι άμυνες.

Ο Ολυμπιακός λειτούργησε ως σύνολο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εφετινός του θρίαμβος δεν είχε πρωταγωνιστές, που ξεχώρισαν. Ο Ζοσέ Σα ήταν «εγγύηση» στη νευραλγική θέση του τερματοφύλακα. Ο Μαντί Καμαρά, που ήρθε ως μια αβέβαιη επένδυση για το μέλλον, έγινε απαραίτητος σε χρόνο ρεκόρ, παίζοντας ως «εξάρι» και ως «δεκάρι» με την ίδια επιτυχία. Τώρα τελευταία σκοράρει, κιόλας. Ο Κώστας Τσιμίκας, ο κορυφαίος αριστερός μπακ του πρωταθλήματος, υπήρξε η πιο ευχάριστη έκπληξη της εφετινής σεζόν. Ο Γκιγιέρμε βοήθησε, με την κλάση του, και τον Μπουχαλάκη να κάνει εξαιρετικά παιχνίδια. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, που σκόραρε με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, κάποιες στιγμές θύμιζε… τον φαν Μπάστεν. Πέτυχε 20 γκολ και μοίρασε άλλα επτά σε 29 συμμετοχές. Κι ο Ματιέ Βαλμπουενά, δεύτερος στις ασίστ σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήταν ο MVP της σεζόν. Παρά τα 36 του χρόνια.

Μα, πάνω απ’ όλους, αυτή την αποτελεσματική και, ταυτοχρόνως, θεαματική ομάδα την πιστώνεται ο αρχιτέκτονάς της, που χθες κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Ο 49χρονος Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος συμπλήρωσε 100 παιχνίδια στον πάγκο του Ολυμπιακού  (69 νίκες, 18 ισοπαλίες και 13 ήττες), είναι ο προπονητής που οι Πειραιώτες χρόνια αναζητούσαν. Το περασμένο καλοκαίρι ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον «προίκισε» με ποδοσφαιριστές εξαιρετικής ποιότητας, όμως κι εκείνος τους διαχειρίστηκε άψογα. Οι απουσίες του Φορτούνη και του Λάζαρου, ο τραυματισμός του Σουντανί, ή η πώληση του Ποντένσε στα μέσα της σεζόν, δεν είχαν καμία πρακτική συνέπεια, επειδή ο πορτογάλος κατάφερε να πάρει το καλύτερο σχεδόν απ’ όλους τους παίκτες του.

Ο εφετινός Ολυμπιακός, του 45ου τίτλου, μπορεί άνετα να χωρέσει στην ίδια πρόταση με τις εμβληματικές ομάδες του 1965-1966 (Μπούκοβι), του 1998-1999 (Μπάγιεβιτς) και του 2012-2013 (Βαλβέρδε). Και συνεχίζει για το «νταμπλ». Το ματς στο ΟΑΚΑ δεν ήταν «πρόβα τζενεράλε» για τον τελικό του Κυπέλλου. Η ΑΕΚ έπαιξε χωρίς επτά βασικά της στελέχη (Ολιβέιρα, Μάνταλος, Σιμόες, Μπακάκης, Λόπες, Μπάρκας, Γαλανόπουλος) και με πέντε αναπληρωματικούς που γεννήθηκαν από το 2000 κι έπειτα. Εκείνο θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά, ακόμη κι έτσι, οι επιδόσεις του Ολυμπιακού στα ντέρμπι «φωνάζουν» ποιος είναι το φαβορί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...