447
Αθλήτριες διαγωνίζονται στο μίλι, στο πρόσφατο μίτινγκ στίβου της σειράς Diamond League της ΙΑΑF στο Μονακό | Facebook

Ολυμπιακός μαραθώνιος μετά τα μεσάνυχτα – λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 07:30
Αθλήτριες διαγωνίζονται στο μίλι, στο πρόσφατο μίτινγκ στίβου της σειράς Diamond League της ΙΑΑF στο Μονακό
|Facebook

Ολυμπιακός μαραθώνιος μετά τα μεσάνυχτα – λόγω κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2019, 07:30

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες δεν είναι ορατές μόνο στην Αρκτική ή στο μικροκλίμα πολλών χωρών γύρω από τους πόλους, αλλά έχουν αρχίσει να επηρεάζουν και τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα της υφηλίου.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) είναι η πρώτη που συνειδητοποίησε το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η προσπάθεια των αθλητών υπό συνθήκες καύσωνα και ήδη έλαβε μερικές αποφάσεις – ειδικά καθώς το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι στα τέλη του Σεπτεμβρίου στην Ντόχα του Κατάρ, ένα από τα πιο ζεστά μέρη στη Γη, με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης δεν θα γίνουν αγώνες το πρωί, αλλά όλα τα αγωνίσματα θα ξεκινούν από τις 4 το απόγευμα και μετά.

Μάλιστα, για τα αγωνίσματα του βάδην αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 23:30 το βράδυ, ενώ ο Μαραθώνιος των ανδρών και των γυναικών θα αρχίσει ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, ακριβώς στις 23:59.

Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως εκτός των καιρικών συνθηκών, οι αθλητές θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνηθίσουν να διαγωνίζονται σε… περίεργα ωράρια, καθώς δεν έχει τρέξει ποτέ κανείς μαραθώνιο σε απόλυτο σκοτάδι, με τον τερματισμό να αναμένεται μετά τις δυο τα ξημερώματα τοπική ώρα!

Ασφαλώς, στις δέκα ημέρες που θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα (28 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου) θα υπάρξουν και άλλα αγωνίσματα που θα αρχίσουν μετά τα μεσάνυχτα ώστε να βγει όλο το πρόγραμμα από την στιγμή που δεν θα υπάρξουν πρωινά προγράμματα.

Όμως οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες απειλούν την ομαλή διεξαγωγή και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, το καλοκαίρι του 2020 και συγκεκριμένα από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που πλήττει την Ιαπωνία τα τρία τελευταία καλοκαίρια κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό που βρήκε διάφορες λύσεις για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες που (λογικά) θα επικρατούν κατά την διάρκεια των Αγώνων.

Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε ότι με τη συνδρομή της τεχνολογίας θα εγκαινιαστούν μια σειρά από καινοτομίες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του (βλαβερού για την υγεία τόσο των αθλητών, όσο και των θεατών) καύσωνα.

«Το πώς θα διαχειριστούμε την ζέστη, θα είναι ένας πυλώνας απαραίτητος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε η Κόικε, παρουσιάζοντας μια από τις καινοτομίες που δεν είναι άλλη από… ειδική άσφαλτο.

Έτσι, οι ιάπωνες επιστήμονες προσανατολίζονται στη χρησιμοποίηση ενός ειδικού προϊόντος στο οδικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης και της διαδρομής που θα χρησιμοποιηθεί για τον Μαραθώνιο, το οποίο ανακλά τη ζέστη και τις υπεριώδεις ακτίνες με αποτέλεσμα να μειώνει τη θερμοκρασία.

«Έχουμε ήδη αναπτύξει τεχνολογίες ψεκασμού δροσιάς», σημείωσε η κυβερνήτης του Τόκιο καταλήγοντας πως «όσον αφορά στους δρόμους, υπάρχει η θερμομονωτική τεχνολογία. Αν το θερμομονωτικό μονοπάτι καλύψει την άσφαλτο τότε, κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία θα μειωθεί κατά οκτώ βαθμούς Κελσίου».