620
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προετοιμάζεται για την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης που δεν οδήγησε πουθενά | Intime/© European Union

Το «ναυάγιο» στο Eurogroup μπορεί να είναι για καλό

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 07:25
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προετοιμάζεται για την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης που δεν οδήγησε πουθενά
|Intime/© European Union

Το «ναυάγιο» στο Eurogroup μπορεί να είναι για καλό

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2020, 07:25

To Eurogroup της Τρίτης είχε κάτι από τα… «ελληνικά» παλιά, ασχέτως αν έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω κορονοϊού.

Δεκαέξι ώρες συζητήσεων που καταλήγουν σε αδιέξοδο, μεταμεσονύκτιες συσκέψεις και συνεχείς μεταθέσεις των τελικών ανακοινώσεων, διαφωνίες μεταξύ κρατών με βάση τον ευρωπαϊκό διισμό Βορρά – Νότου, στιγμάτισαν το κρίσιμο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, στο οποίο συζητήθηκε το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του υγειονομικής αλλά και οικονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Το μεγάλο επίδικο ήταν η αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία και αν θα υπάρξει κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους, δηλαδή το περίφημο ευρωομόλογο (ή κορονο-ομόλογο) που έχουν ζητήσει εννέα κράτη-μέλη (μεταξύ αυτών και η χώρα μας).

Ηδη πάντως στο τραπέζι υπήρχε και ένα γενναίο πακέτο βοήθειας 500 δισ. ευρώ (εδώ).

Τελικά, νωρίς την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση και να την επαναλάβει την Πέμπτη.

Σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε ότι «ο στόχος μου παραμένει: Ενα ευρωπαϊκό δυνατό δίχτυ ασφαλείας κατά των επιπτώσεων της COVID-19 (μια ασπίδα για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες) και η δέσμευση σε ένα ευμεγέθες σχέδιο ανάκαμψης».

Αναλυτές δεν ήταν εντελώς απαισιόδοξοι από το ναυάγιο της Τρίτης. Εξηγούσαν ότι το γεγονός ότι το Eurogroup το συζητά επί ώρες –και όπως φαίνεται επί μέρες– σημαίνει ότι έχει γίνει κατανοητή από όλους η ανάγκη να βρεθεί ένας κοινό σημείο επαφής μεταξύ των Βορείων και τον Νοτίων. «Αν το Eurogroup έληγε νωρίς, αυτό θα σήμαινε ότι η Γερμανία θα ήταν αμετακίνητη στη θέση της», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.

Ως γνωστόν, χώρες από τον Νότο –αλλά όχι μόνο αυτές, καθώς στους Εννέα βρίσκεται και το Λουξεμβούργο– ζητούν ένα είδος κορονοομολόγων, προοπτική στην οποία διαφωνούν χώρες όπως η Γερμανία και οι δορυφόροι της, όπως πάγια κάνουν σε κάθε είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters για σφοδρή αντιπαράθεση της Ιταλίας και της Ολλανδίας για τους όρους που θα συνοδεύουν τις πιστώσεις προς τα κράτη-μέλη που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Η βασική διαφωνία όντως εντοπίστηκε λόγω της επιμονής των Ολλανδών ότι μετά το πέρας της κρίσης του κορονοϊού η βοήθεια προς τις πληττόμενες χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά και τις δεσμεύσεις ενός μνημονίου. «Θα πληρώσουμε για τον κορονοϊό, αλλά όχι και για τα στεγαστικά δάνεια των Ιταλών» έλεγε χαρακτηριστικά ολλανδός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Politico, η Ολλανδία απαίτησε να υπάρχει μια ρητή αναφορά στην υποχρέωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων πως θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές για την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και να δεσμευτούν για ισορροπημένα οικονομικά μακροπρόθεσμα. Η Ιταλία είδε σε αυτήν την απαίτηση όχι μόνο αυξημένη «εποπτεία» αλλά και έναν κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τους τρομαγμένους διεθνείς επενδυτές.

Φαίνεται ότι τώρα θα αναλάβουν να λύσουν τη διένεξη οι δύο μεγάλοι «παίκτες» της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, ο Ολαφ Σολτς και ο Μπρούνο Λεμέρ, και βεβαίως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

«Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αν κρίνουμε από τα όσα ανέφερε ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, το συμβούλιο των υπουργών βρισκόταν σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε  λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ούτως ή άλλως, μετά από αναβολές, η εξ αποστάσεως συνεδρίαση λόγω κορωνοϊού είχε μετατεθεί για τις 23:00 της Τρίτης (μεσάνυχτα στην Ελλάδα). Είχε αρχίσει το απόγευμα, διακόπηκε με το διάλειμμα να παρατείνεται ξανά και ξανά γιατί -κατά τις αναφορές του Λουίς Ρέγκο – «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...