374
| ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ολοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν – Θα φτάσουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 09:53
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ολοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν – Θα φτάσουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 09:53

Το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους. «Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επαναλαμβάνοντας πόσο σημαντικό είναι να εμβολιαστεί όσο το  δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

«Η μετάλλαξη Δ’ καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown. Προσδοκούμε όμως ότι τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής που προέβλεψε νέα αύξηση των κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τα 3.000 κρούσματα, εκτίμησε, καθώς το επιδημιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι πλέον τελείως διαφορετικό.

Τα περισσότερα κρούσματα, επιβεβαίωσε, αφορούν μικρές ηλικίες: «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες».

«Είναι πιθανό επίσης κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα μαζί με κάποια άλλα στελέχη, όπως αυτό που έρχεται από την Ρωσία και τη Νιγηρία.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το πρόβλημα στην εμβολιαστική κάλυψη εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 50 με 65, που είναι και οι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή. «Εκεί», είπε, «θα θέλαμε ένα καλύτερο ποσοστό όπως στην Κύπρο ή στην Πορτογαλία που στην συγκεκριμένη ηλικία αγγίζει το 100%».

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε εξάλλου υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών, που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς, όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, Σώματα Ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μεσών μεταφοράς και υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, συμπλήρωσε,  ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Για το άνοιγμα των πανεπιστημίων εκτίμησε πως θα ήταν καταστροφικό τα πανεπιστήμια να μείνουν για άλλη μια χρονιά κλειστά. «Θα το πληρώσουμε βαριά αν τα παιδιά μας εκπαιδευτούν άλλη μια χρονιά από το tablet και το laptop», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, οι καθηγητής προέτρεψε την Επιτροπή να επιτρέψει σε όσους διστακτικούς οποιασδήποτε ηλικίας έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και δεν επιθυμούν να κάνουν τη δεύτερη με το ίδιο εμβόλιο, να την πραγματοποιήσουν με ένα διαφορετικό εμβόλιο mRNA.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...