404
Ο Μαρκ Ρούτε παρακολουθεί σκεπτικός τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ολλανδία: Οριακή νίκη του Ρούτε σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 18:39
Ο Μαρκ Ρούτε παρακολουθεί σκεπτικός τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Ολλανδία: Οριακή νίκη του Ρούτε σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2021, 18:39

Οι πιθανότητες του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας -και νικητή των πρόσφατων εκλογών- Μαρκ Ρούτε να καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση υπέστησαν πλήγμα, έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο η αντιπολίτευση εναντίον του επειδή «δεν είπε την αλήθεια».

Ο Ρούτε ξεπέρασε οριακά την ψήφο δυσπιστίας και κατά συνέπεια θα συνεχίσει τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν στην πρόταση που κατέθεσαν να αναλάβει άλλος τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, στις οποίες το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε κέρδισε τις περισσότερες έδρες.

«Το Κοινοβούλιο μου έστειλε ένα σοβαρό μήνυμα και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κερδίσω και πάλι την εμπιστοσύνη του», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία την Παρασκευή.

Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες λόγω αυτής της υπόθεσης και δεν είναι πλέον ξεκάθαρο αν ο Ρούτε θα έχει το κύρος που χρειάζεται για να σχηματίσει τέταρτη κυβέρνηση. Ηδη, όπως ανέφερε το BBC, η επικεφαλής του D66, που ήλθε δεύτερο στις εκλογές, δήλωσε ότι για την ίδια δεν είναι σαφές πώς ο Ρούτε θα εξακολουθεί να ηγείται των προσπαθειών για νέα κυβέρνηση.

Η κρίση οξύνθηκε την Πέμπτη αφού ο Ρούτε παραδέχθηκε ότι συζήτησε ιδιωτικά τη θέση οι οποία κατά τον ίδιο θα πρέπει να αποδοθεί σε εξέχον στέλεχος του Κοινοβουλίου που επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνησή του. Αρχικά ο ολλανδός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν είχε τέτοιου είδους συζητήσεις, ωστόσο ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σημειώσεις που αποδείκνυαν το αντίθετο,

«Το μόνο πράγμα που μπορώ να κάνω εδώ είναι να πω από τα βάθη της καρδιάς μου ότι δεν είπα ποτέ ψέματα», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρούτε στο Κοινοβούλιο.

Ο 54χρονος πολιτικός, που βρίσκεται στον πρωθυπουργιθώκο περισσότερα από 10 χρόνια, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του και δήλωσε ότι ελπίζει να μπορέσει να συνεχίσει να ηγείται της χώραςκό .

Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ολλανδία ανεστάλησαν αιφνιδιαστικά στις 25 Μαρτίου όταν μία από τους βασικούς διαπραγματευτές κατά λάθος αποκάλυψε ένα ευαίσθητο έγγραφο: φωτογραφήθηκε να το κρατά σε εμφανή θέση την ώρα που έβγαινε από το Κοινοβούλιο βιαστικά, αφού έμαθε ότι είναι θετική στην Ψovid-19.

Στο έγγραφο αναφερόταν ότι οι διαπραγματευτές συζητούσαν μια «θέση αλλού» για τον δημοφιλή βουλευτή Πίτερ Ομτζίγκτ, εξέχον στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση Ρούτε. Η λέξη «αλλού» ερμηνεύθηκε ως εκτός Κοινοβουλίου ή και εκτός Ολλανδίας.

Ο Ομτζίγκτ δήλωσε ότι ο υπαινιγμός ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί αποτελεί «προσβολή για τους ολλανδούς ψηφοφόρους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...