445
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης | REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

Ολλανδία: Οι μυστικές υπηρεσίες «έπιασαν στα πράσα» ρώσο κατάσκοπο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 21:35
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης
|REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo

Ολλανδία: Οι μυστικές υπηρεσίες «έπιασαν στα πράσα» ρώσο κατάσκοπο

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2022, 21:35

Οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εμπόδισαν έναν ρώσο κατάσκοπο, ο οποίος παρίστανε τον εκπαιδευόμενο και προσπάθησε να μπει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εδρεύει στην Χάγη και ερευνά μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Αν δεν είχε αποκαλυφθεί εγκαίρως, ο άνδρας θα μπορούσε να είχε πρόσβαση στο κτίριο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δικαστηρίου, να συλλέξει πληροφορίες και να εντοπίσει πηγές για λογαριασμό της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) για την οποία εργάζεται. Σύμφωνα με την ολλανδική μυστική υπηρεσία (AIVD) θα μπορούσε, εν ολίγοις, να είχε «επηρεάσει τις ποινικές διαδικασίες του ΔΠΔ», το οποίο διερευνά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά και στον πόλεμο της Γεωργίας το 2008.

Το άτομο αναγνωρίστηκε ως ο 36χρονος Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς Σερκάσοφ. Προσποιείτο ότι ήταν ένας 33χρονος Βραζιλιάνος με το όνομα Βίκτορ Μούλερ Φερέιρα και συνελήφθη τον Απρίλιο στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με πτήση από τη Βραζιλία, για να ξεκινήσει την πρακτική του στο ΔΠΔ μετά την έγκριση της αίτησής του, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Εστάλη πίσω στη Βραζιλία με την πρώτη αεροπορική πτήση, είπε η AIVD.

Ο κατάσκοπος αντιπροσώπευε μια «δυνητικά πολύ υψηλή απειλή», επειδή θα μπορούσε να είχε «μεγάλη αξία για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών», να είχαν έναν δικό τους άνθρωπο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΔΠΔ, συμπλήρωσε η ολλανδική μυστική υπηρεσία.

Είναι σπάνιο να συλλαμβάνεται ένας πράκτορας πληροφοριών «αυτού του επιπέδου», δήλωσε ο Ερικ Ακερμπουμ, γενικός διευθυντής του AIVD, σύμφωνα με το ANP. «Η GRU είχε επενδύσει χρόνια στην απόκρυψη της αληθινής του ταυτότητας. Είναι μια τεράστια προσπάθεια», πρόσθεσε ο Άκερμπουμ, σημειώνοντας ότι η αποκάλυψη του κατασκόπου τον Απρίλιο γνωστοποιήθηκε μόλις τώρα για να μην επηρεαστεί δυσμενώς η έρευνα.

Ο ρώσος κατάσκοπος είχε χτίσει επί πολλά χρόνια μια ταυτότητα, επινοώντας μια ζωή μέχρι και στις παραμικρές λεπτομέρειες, όπως αποκάλυψε η AIVD σε ένα έγγραφο που αφορούσε τα γούστα και την πορεία της ζωής του, γραμμένο από τον ίδιο στα πορτογαλικά.

Υποτίθεται ότι είχε μια ταραγμένη σχέση με τους γονείς του, του έφερναν αηδία τα ψάρια, ήταν ερωτευμένος με μια δασκάλα και του είχαν δώσει το παρατσούκλι «Gringo» («Ξένος») επειδή «έμοιαζε με Γερμανό».

Το Δικαστήριο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ολλανδικές αρχές για αυτήν τη «σημαντική επιχείρηση και γενικότερα για την αποκάλυψη απειλών για την ασφάλεια», δήλωσε σε δελτίο Τύπου η Σόνια Ρόμπλα, εκπρόσωπος του ΔΠΔ. «Το ΔΠΔ λαμβάνει πολύ σοβαρά αυτές τις απειλές», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολλανδία αποκαλύπτει επιχειρήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο έδαφός της, και συγκεκριμένα στη Χάγη, όπου εδρεύουν πολλά Δικαστήρια και διεθνείς Οργανισμοί. Το 2018, οι ολλανδικές Αρχές απέλασαν τέσσερις φερόμενους ρώσους κατασκόπους της GRU που κατηγόρησαν ότι προσπάθησαν να παραβιάσουν τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που ερευνούσε επιθέσεις στη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...