239
Η πριγκίπισσα-διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, Αμαλία | CreativeProtagon

Ολλανδία: Η διάδοχος του θρόνου μπορεί να παντρευτεί γυναίκα και να γίνει βασίλισσα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 15:43
Η πριγκίπισσα-διάδοχος του ολλανδικού θρόνου, Αμαλία
|CreativeProtagon

Ολλανδία: Η διάδοχος του θρόνου μπορεί να παντρευτεί γυναίκα και να γίνει βασίλισσα

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 15:43

Ακόμα και ένας παλιός –και ίσως απαρχαιωμένος– θεσμός, όπως αυτός της μοναρχίας, μπορεί να… προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας εποχής.

Και φυσικά, σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ολλανδία, μπορεί να υπάρχει βασίλισσα που αντί για πρίγκιπα- βασιλικό σύζυγο έχει μία πριγκίπισσα- βασιλική σύζυγο στο πλευρό της.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διαβεβαίωσε, με γραπτή απάντησή του στο κοινοβούλιο, ότι η διάδοχος του θρόνου μπορεί να παντρευτεί ένα πρόσωπο οποιουδήποτε φύλου επιλέξει εκείνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει τα δικαιώματά της στον θρόνο.

Θυμίζουμε ότι η πριγκίπισσα Αμαλία είναι 17 ετών και αναμένεται να διαδεχτεί τον βασιλιά πατέρα της, Βίλεμ-Αλεξάντερ.

Ο Ρούτε απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία, πρόσφατα, του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί». Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι οι παλιοί νόμοι φαίνεται να αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. Ωστόσο, ο γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου είναι νόμιμος στην Ολλανδία από το 2001.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η διάδοχος μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ιδίου φύλου. Η κυβέρνηση επομένως δεν θεωρεί ότι ένας διάδοχος ή ο βασιλιάς οφείλει να παραιτηθεί αν θέλει να παντρευτεί ένα πρόσωπο του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Ρούτε στη γραπτή απάντησή του.

Για τους βασιλικούς γάμους απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Ορισμένα μέλη του βασιλικού οίκου στο παρελθόν αποχώρησαν από τη σειρά διαδοχής στον θρόνο, είτε για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια είτε επειδή φαινόταν απίθανο να τη λάβουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...