304
Ενα από τα τρία παιδιά της αρμένικης οικογένειας, η οποία μετέχει και αυτή στη Λειτουργία | EPA/KOEN VAN WEEL

Ολλανδία: Για να μην απελαθεί μια οικογένεια μεταναστών η Θεία Λειτουργία δεν τελειώνει ποτέ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 20:25
Ενα από τα τρία παιδιά της αρμένικης οικογένειας, η οποία μετέχει και αυτή στη Λειτουργία
|EPA/KOEN VAN WEEL

Ολλανδία: Για να μην απελαθεί μια οικογένεια μεταναστών η Θεία Λειτουργία δεν τελειώνει ποτέ

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2018, 20:25

Η κινητοποίηση γίνεται με βάρδιες και χρειάζονται αρκετοί πάστορες από πολλές διαφορετικές ολλανδικές πόλεις, αλλά με έναν στόχο: μία οικογένεια προσφύγων πρέπει να μείνει στη χώρα.

Εδώ και έξι εβδομάδες, από τα τέλη Οκτωβρίου, έχει αρχίσει μια μαραθώνια Λειτουργία σε προτεσταντική εκκλησία στη Χάγη.

Οι πάστορες εκμεταλλεύονται διάταξη νόμου που ορίζει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να διακόψει μια Λειτουργία για να κάνει συλλήψεις. Αυτό το ιδιότυπο άσυλο εκμεταλλεύονται τα πέντε μέλη της οικογένειας Ταμραζιάν από την Αρμενία, γράφουν οι New York Times.

Η ώρα της Λειτουργίας

Η Λειτουργία είναι η κατάληξη μιας μακράς δικαστικής διαμάχης της οικογένειας με το ολλανδικό Δημόσιο. Δύο φορές κατάφεραν να κερδίσουν το δικαίωμα παραμονής, την τρίτη όμως επικράτησε το Δημόσιο και ζήτησε την απέλαση όλων των μελών παρ’ ότι τα παιδιά θεωρητικά θα μπορούσαν να μείνουν στη χώρα.

Η ιδέα της μαραθώνιας Λειτουργίας είχε περάσει αρχικά απαρατήρητη σαν ένα μέτρο τοπικής σημασίας. Στην πορεία πήρε πανεθνική έκταση -η Προτεσταντική Εκκλησία της χώρας έχει υιοθετήσει και έχει προβάλει την πρωτοβουλία- και προσελκύει ιερείς από όλη τη χώρα.

Από την εκκλησία Μπέτελ έχουν περάσει πλέον πάνω από 550 πάστορες. «Πράττουμε αυτά που κηρύττουμε» λέει μία γυναίκα πάστορας που έχει λάβει μέρος στη μαραθώνια Λειτουργία.

Η κούραση κάποια στιγμή καταβάλλει τους συμμετέχοντες. Στη φωτογραφία, τα δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας (EPA/Niels Wenstedt)

Στην εκκλησία εναλλάσσονται και οι πιστοί, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται εκεί πρώτη φορά. Κάποιοι από τους παρισταμένους δεν είναι καν πιστοί, σημειώνουν οι Times. Κάθε τόσο περνούν από την εκκλησία και τα τρία παιδιά των Ταμραζιάν, 15 έως 21 ετών.

Δεν επιτρέπονται πάντως οι δημοσιογράφοι, παρά για μικρά διαστήματα. Η Λειτουργία είναι Λειτουργία και όχι θέαμα για τα ΜΜΕ.

Οσο για τους πάστορες, έχουν υποσχεθεί ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσουν επ’ αόριστον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...