506
H απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της συγκεκριμένης πρακτικής στη χώρα | shutterstock

Ολλανδία: Δικαστήριο απάλλαξε γιατρό που έκανε ευθανασία σε 74χρονη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:12
H απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για το μέλλον της συγκεκριμένης πρακτικής στη χώρα
|shutterstock

Ολλανδία: Δικαστήριο απάλλαξε γιατρό που έκανε ευθανασία σε 74χρονη

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2019, 22:12

Ολλανδικό δικαστήριο απάλλαξε την Τρίτη από όλες τις κατηγορίες μια γιατρό η οποία κατηγορήθηκε ότι το 2016 έκανε ευθανασία σε μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία έπασχε από Αλτσχάιμερ, χωρίς να βεβαιωθεί προηγουμένως ότι η ασθενής είχε δώσει με πάσα ξεκάθαρη σαφήνεια τη συγκατάθεσή της, σε μια υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη της Ολλανδίας, της πρώτης χώρας του κόσμου που νομιμοποίησε την ευθανασία.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η 74χρονη ασθενής είχε αρχικά εκφράσει την επιθυμία να της γίνει ευθανασία, όμως στη συνέχεια έδινε αντικρουόμενες ενδείξεις όσον αφορά αυτή την απόφασή της.

Η γιατρός, που τότε εργαζόταν σε έναν οίκο ευγηρίας και τα στοιχεία της δεν αποκαλύφθηκαν, κατηγορήθηκε από την εισαγγελία ότι «υπέθεσε ότι η κυρία εξακολουθούσε να θέλει να πεθάνει, χωρίς ωστόσο να το εξακριβώσει πλήρως».

Η εισαγγελία υποστήριζε ότι η γιατρός, η οποία σήμερα έχει πλέον βγει στη σύνταξη, έπρεπε να είχε κάνει μια πιο ενδελεχή, ακόμη και πιεστική συζήτηση με την ασθενή.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η δικαστής Μαριέτε Ρένκενς έκρινε τελικά ότι η ασθενής είχε «ρητά δηλώσει την επιθυμία της κατά το αρχικό στάδιο της ασθένειάς της» και ότι η 68χρονη γιατρός ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο και μάλιστα αφού προηγουμένως συμβουλεύτηκε και άλλους συναδέλφους της αλλά και την οικογένεια της 74χρονης.

Όταν ενημερώθηκε ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, η ασθενής είχε συντάξει μια γραπτή δήλωση με την οποία ζητούσε να της γίνει ευθανασία και να μην την βάλουν σε ειδικό οίκο ευγηρίας.

Ένας γηρίατρος και δύο άλλοι, ανεξάρτητοι γιατροί, επιβεβαίωσαν αργότερα ότι πληρούσε τους όρους που θέτει ο νόμος για την ευθανασία.

«Θεωρούμε ότι, δεδομένου ότι η ασθενής έπασχε από προχωρημένη άνοια, η γιατρός δεν χρειαζόταν να επιβεβαιώσει την επιθυμία της να της γίνει ευθανασία», εξήγησε η δικαστής, προσθέτοντας πως «το δικαστήριο αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η ευθανασία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα».

«Η κατάσταση της 74χρονης ήταν τέτοια που πλέον τρόμαζε βλέποντας την εικόνα της στον καθρέφτη», κατέληξε η Ρένκενς.

Στην κατάθεσή της, η γιατρός είχε δηλώσει ότι έβαλε ένα υπνωτικό φάρμακο στον καφέ της ασθενούς για να κοιμηθεί γρήγορα, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό και της δόθηκε και δεύτερη δόση υπνωτικού που επίσης δεν έπιασε 100%.

Τελικά, ο σύζυγος και το παιδί της την κράτησαν στο κρεβάτι, ενόσω η γιατρός της χορηγούσε τη θανατηφόρα ένεση.

«Η πελάτισσά μου δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο, όμως είμαι βέβαιος ότι θα ικανοποιηθεί από την απόφαση», είπε ο συνήγορος της γιατρού, ο Ρόμπερτ-Γιαν βαν Ένεναμ.

«Οι δικαστές ήταν σαφείς στην απόφασή τους: ενήργησε με τον ορθό τρόπο. Αλλά η πελάτισσά μου εξακολουθεί να επιμένει ότι η ποινική διαδικασία δεν ήταν ο σωστός τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα», κατέληξε.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε ότι θα εξετάσουν προσεκτικά την απόφαση ώστε να αποφασίσουν αργότερα εάν θα ασκήσουν έφεση ή όχι.

Η υπόθεση αυτή ήταν η αφορμή να ξαναρχίσει στην Ολλανδία η δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια μπορούν να αποφασίζουν για την τύχη τους.

Η ευθανασία επιτρέπεται στην Ολλανδία, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Τουλάχιστον δύο γιατροί πρέπει να βεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εύλογη λύση για τον ασθενή και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να βελτιωθεί η κατάστασή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...