293
Ο 63χρονος Λέτουιν, πρώην Συντηρητικός και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής | Reuters

Ολιβερ Λέτουιν, ο βουλευτής που «φρέναρε» τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2019, 11:21
Ο 63χρονος Λέτουιν, πρώην Συντηρητικός και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής
|Reuters

Ολιβερ Λέτουιν, ο βουλευτής που «φρέναρε» τον Μπόρις Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2019, 11:21

Είχε-δεν είχε, το έφαγε το «χαστούκι» για το Brexit ο Μπόρις Τζόνσον και μάλιστα από έναν άνθρωπο που προέρχεται από την ίδια πολιτική «μήτρα» με αυτόν.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπέστη το Σάββατο το βράδυ μια μεγάλη ήττα σχετικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η λεγόμενη «Τροπολογία Λέτουιν», που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Τη συγκεκριμένη τροπολογία, που υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ, εισήγαγε ο πρώην Συντηρητικός και πλέον ανεξάρτητος βουλευτής Ολιβερ Λέτουιν.

Ο 63χρονος πρώην Τόρι ήταν ένας από τους 20 συνολικά βουλευτές που πριν μερικές εβδομάδες ύψωσαν το πολιτικό τους ανάστημα στον Τζόνσον ξεκαθαρίζοντας πως είναι ενάντιοι στα σχέδια του.

Όλοι τους αποβλήθηκαν από τις τάξεις των Συντηρητικών και πλέον κατέρχονται ως ανεξάρτητοι.

Ο, σπουδαγμένος στο «πολύ» Ιτον και κατόπιν στο Κέιμπριτζ, Λέτουιν ήταν εξαρχής ένας από τους πλέον δριμείς επικριτές των πολιτικών του πρωθυπουργού.

Από την περασμένη άνοιξη, ο βουλευτής είχε τεθεί επικεφαλής σε μια διακομματική ομάδα (από κοινού με την Ιβέτ Κούπερ και τον Νικ Μπολς των Εργατικών) με στόχο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο του Brexit χωρίς συμφωνία.

«Είναι η τελευταία προσπάθεια για να εμποδίσουμε την χώρα να εκτεθεί στους κινδύνους από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Κατανοούμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε», είχε δηλώσει τότε ο Λέτουιν, γιος αμερικανοεβραίων από το Κίεβο που μετακόμισαν στο Λονδίνο την δεκαετία του 1950.

Έξι μήνες μετά, ίσως τελικά να ολοκλήρωσε αυτό που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...