282
Ο Ρίτσαρντ Μόλερ | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

«Ολη η έρευνα του Μόλερ στο φως» ζητά ομόφωνα η αμερικανική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 16:10
Ο Ρίτσαρντ Μόλερ | REUTERS/Yuri Gripas/File Photo

«Ολη η έρευνα του Μόλερ στο φως» ζητά ομόφωνα η αμερικανική Βουλή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 16:10

Με μια απόλυτα ομόφωνη απόφαση, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ζήτησαν τη δημοσιοποίηση όλης της έρευνας του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ για την επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και την πιθανή εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόταση έγινε από τους Δημοκρατικούς, που πλειοψηφούν στο σώμα, και έτυχε καθολικής αποδοχής: 420 ψήφοι έναντι 0.

Είναι μια συμβολική και μη δεσμευτική κίνηση για την άσκηση πίεσης προς τον γενικό εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ ώστε να δώσει στη δημοσιότητα όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, εκτός φυσικά από τις απόρρητες.

Αμέσως μετά εισήγαγε το ψήφισμα στη Γερουσία ο εκεί επικεφαλής των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, ωστόσο απορρίφθηκε. Εκεί οι συσχετισμοί είναι ενάντια στους Δημοκρατικούς οπότε είναι δύσκολο να εγκριθεί αν φτάσει προς ψήφιση.

Σε κάθε περίπτωση, βουλευτές και από τα δύο κόμματα, όπως σημειώνει ο Guardian, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να γίνει κάποιου είδους δημόσια συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του ειδικού ανακριτή. Κατ’ιδίαν ο καθένας για την παράταξή του θεωρεί ότι θα είναι ευνοϊκή.

Από το γραφείο του ειδικού ανακριτή τηρούν σιγή ιχθύος όπως πράττουν εδώ και μήνες. Οι δημόσιες αναφορές είναι πραγματικά ελάχιστες από την πλευρά του Μόλερ και των συνεργατών του ενώ δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Μια έμμεση ένδειξη δίνει η αποχώρηση στενών συνεργατών του ειδικού ανακριτή, κάτι που δείχνει ότι η έρευνα οδεύει προς το τέλος της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας από αυτούς που έμμεσα ή άμεσα αφορά η έρευνα έχει μιλήσει για «απάτη» και για «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του.

Με ή χωρίς το ψήφισμα, δεν είναι σαφές ποιο ακριβώς θα είναι το τελικό περιεχόμενο της έκθεσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα ή πόσο θα είναι αυτό. Τον τελικό λόγο για τα τμήματα που θα δημοσιοποιηθούν θα τον έχει ο γενικός εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...