279
Ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα σε στιγμές πιο χαλαρές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 | Reuters

Oλάντ: Το Grexit δεν ήταν μπλόφα – το δραματικό τηλεφώνημα με Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 12:09
Ο Φρανσουά Ολάντ με τον Αλέξη Τσίπρα σε στιγμές πιο χαλαρές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015
|Reuters

Oλάντ: Το Grexit δεν ήταν μπλόφα – το δραματικό τηλεφώνημα με Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2018, 12:09

Ο εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος το 2015, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μίλησε στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, για τις δύσκολες εκείνες στιγμές που έφεραν την Ελλάδα στην πόρτα της εξόδου από το ευρώ.

Η απειλή του Grexit δεν ήταν μπλόφα, και όντως η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, σημειώνει, τονίζοντας ότι την νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Φρανσουά Ολάντ περιγράφει μεταξύ άλλων το δραματικό τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ που βγήκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι υπερήφανος που έπεισε τους Ελληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», τόνισε για τη συγκεκριμένη στιγμή.

Αν θες να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, βοήθησε με να σε βοηθήσω, του είχε πει τότε χαρακτηριστικά

Όπως αποκαλύπτει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας «μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», με την καγκελάριο Μέρκελ να του λέει ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για το περιβόητο Plan B σε περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα».

«Αρα, ναι», επαναλαμβάνει, «η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ» και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του γαλλικού παράγοντα ώστε να μην τεθεί επί τάπητος το Plan B: «Εάν απομακρυνθεί η Ελλάδα, ποιος θα είναι ο επόμενος; Είστε βέβαιοι ότι δεν θα είστε ο επόμενος;», ήταν το κύριο επιχείρημα του προς τους εταίρους που είχαν αρχίσει να σκέφτονται εκείνες τις ημέρες σοβαρά το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...