335
Ο Ολαφ Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο. Ο γερμανός καγκελάριος έδωσε συνέντευξη σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εξηγώντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη Μόσχα | REUTERS/Michele Tantussi

Ολαφ Σολτς: Τι είπαμε, εμείς αλλά και η Κίνα, στον Πούτιν για τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 09:42
Ο Ολαφ Σολτς στο υπουργικό συμβούλιο. Ο γερμανός καγκελάριος έδωσε συνέντευξη σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εξηγώντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στη Μόσχα
| REUTERS/Michele Tantussi

Ολαφ Σολτς: Τι είπαμε, εμείς αλλά και η Κίνα, στον Πούτιν για τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 09:42

Ο κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία αποκλιμακώθηκε, επειδή η διεθνής κοινότητα «χάραξε κόκκινη γραμμή» στη Μόσχα: αυτό δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη σε μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke και τη γαλλική εφημερίδα Ouest France.

«Κάτι άλλαξε», το οποίο είναι ότι «η Ρωσία έπαψε να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων», είπε ο Ολαφ Σολτς, για να προσθέσει ότι αυτό οφείλεται στο ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, «χάραξε κόκκινη γραμμή» στη Μόσχα όσον αφορά τον κίνδυνο αυτό.

«Προς το παρόν, έχει αποτραπεί» ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης, εκτίμησε ο καγκελάριος της Γερμανίας.

Ως προς αυτό, πρόσθεσε, το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα –για το οποίο επικρίθηκε– έφερε καρπούς:

«Κατά την επίσκεψή μου στο Πεκίνο, ο κινέζος πρόεδρος Σι (Τζινπίνγκ) και εγώ δηλώσαμε από κοινού ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Λίγο καιρό αργότερα, οι χώρες της G20 εξέφρασαν ξανά την ίδια θέση».

Ερωτηθείς για την πολεμική που πυροδοτήθηκε εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεων του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που εκτίμησε ότι πρέπει να δοθούν «εγγυήσεις» στη Ρωσία για να επιτευχθεί ισορροπία στο πλαίσιο της δημιουργίας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, ο Ολαφ Σολτς αναγνώρισε ότι το θέμα θα χρειαστεί να εξεταστεί εν καιρώ.

«Η προτεραιότητα είναι η Ρωσία να βάλει αμέσως τέλος στον πόλεμο και να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε. «Είναι αλήθεια ότι κατόπιν θα πρέπει να δούμε πώς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια στην Ευρώπη».

«Ασφαλώς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με τη Ρωσία για τον έλεγχο των εξοπλισμών στην Ευρώπη. Το είχαμε ήδη προτείνει πριν από τον πόλεμο, και αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει», πρόσθεσε.

Επειτα από απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων από ρώσους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε την Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα και ότι θα καταφύγει στη χρήση τους μόνο αν εκείνη δεχθεί επίθεση με τέτοια.

Ομως έκρινε ότι «η απειλή πυρηνικού πολέμου μεγεθύνεται», επιρρίπτοντας ευθύνες στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους, με φόντο την αναμέτρηση Ρωσίας – Δύσης για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News