1123
Καμίνης στο βήμα: «Κάναμε πολλά...» | Intime News

Ολα αυτά τα ωραία και χρήσιμα έγιναν επί Καμίνη;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Μαρτίου 2019, 17:05
Καμίνης στο βήμα: «Κάναμε πολλά...»
|Intime News

Ολα αυτά τα ωραία και χρήσιμα έγιναν επί Καμίνη;

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Μαρτίου 2019, 17:05

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιώργος Καμίνης απέδειξε ότι την αγάπησε την Αθήνα τα οκτώ χρόνια που ήταν δήμαρχος. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε για να της πει «αντίο», στο αναζωογονημένο από τον δήμο και κατάμεστο «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας», έδωσε δείγμα αυτής του της αγάπης τα «δίσεκτα χρόνια» που πέρασαν. Παρουσίασε τα έργα του, τις διακρίσεις του, τις βάσεις που έχει θέσει για τα μελλούμενα.

Ο ίδιος δεν θεωρεί πάντως τον εαυτό του τυχερό ως δήμαρχο. Έπεσε πάνω στα χρόνια της κρίσης, στα άδεια ταμεία, το Προσφυγικό, τη Χρυσή Αυγή, τη λαίλαπα των Ναρκωτικών στο κέντρο της πόλης. «Ο επόμενος, θα είναι πιο τυχερός από μένα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις υποδομές που έχει στήσει κατά τη θητεία του, και τους καρπούς που θα αποδώσουν. Αυτού του «επόμενου», μέχρι και γράμμα του έχει ετοιμάσει. Για τα πέντε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει · θα το δημοσιοποιήσει όταν έλθει η ώρα. «Η Αθήνα είναι μια πόλη για την οποία αξίζει να προσπαθείς διαρκώς», είπε σε μια αποστροφή του.

Αθήνα, αγάπη μου. Και εκείνη; Μάλλον αχάριστη, αγνώμων. Δε φαίνονται πάνω της όλες οι προσπάθειες του. Τόσα έργα και η πόλη συνεχίζει να αγκομαχάει κάτω από τα ασήκωτα προβλήματα της – το κράτος είναι άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος, ο «μεγάλος απών».

Σεράφειο κολυμβητήριο, οικία Λέλας Καραγιάννη, «Βίλα Αμαλία», Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής, πεζόδρομοι στο εμπορικό τρίγωνο. Σημεία που έχουν ξαναγίνει πόλοι ζωής, χαρίζοντας παλμό σε γειτονιές της πρωτεύουσας.

Περιμένοντας τον δήμαρχο, στο αναζωογονημένο από τον δήμο και κατάμεστο «Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας» το βράδυ της Πέμπτης

Ο Καμίνης όρθιος, ήρεμος και σταθερός, και πίσω του βροχή από φωτογραφίες και βίντεο, με πρόσωπα που μιλούν για τα «μικρά θαύματα» που έχουν γίνει. «Το Μέλλον που Φτιάξαμε Μαζί / 2011-2019», ήταν το μότο της εκδήλωσης. Το είπε πολλές φορές, με ασυνήθιστη ομολογουμένως σεμνότητα. «Το έργο δεν είναι δικό μου, είναι δικό μας». Ο ίδιος κάλεσε όλους τους βασικούς του συνεργάτες, στο πλάι του επί σκηνής, για να χαιρετήσουν τον κόσμο που είχε συρρεύσει – το Κίνημα Αλλαγής είχε πολλούς εκπροσώπους του στις πρώτες σειρές.

Ο Καμίνης δήλωσε περήφανος γιατί δεν πρόδωσε τις αρχές του. Δεν ήταν ανυποψίαστος βέβαια, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και Συνήγορος του Πολίτη ήταν, πλην όμως άλλο θεωρία, άλλο πράξη, και καυτή πραγματικότητα. «Αυτό που αγνοούσα ήταν πώς να κινηθώ στους μαιάνδρους της Πολιτικής, σε μια εποχή διχασμού και πολιτικών παθών. Πώς ένας Συνήγορος του Πολίτη που όφειλε να απέχει σχολαστικά από την πολιτική διαμάχη, μπορεί να γίνει δήμαρχος της Αθήνας…», τόνισε. «Θα σας φανεί παράδοξο, αλλά η πυξίδα μου ήταν η ίδια, αυτή που μου ήταν οικεία. Οι αρχές και οι αξίες που δίδασκα στους φοιτητές μου». Ισορροπίες, απαραίτητοι συμβιβασμοί, η δημοτική ομάδα του είναι εξάλλου ετερόκλητη. «Η σύνθεση απόψεων δεν οδηγεί αναγκαστικά σε πολιτικό χυλό».

«Βρήκαμε έναν δήμο με χρέη, με 47 εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα και παραδίδουμε έναν δήμο με 20 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα», είπε ο Γιώργος Καμίνης. «Αξιοποιήσαμε 60 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013, εξασφαλίσαμε το 2018 δανειακούς πόρους 55 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και δράσεων».

»Βρήκαμε ένα δήμο με γραφομηχανές και φαξ, και παραδίδουμε ένα δήμο με οπτικές ίνες. Είμαστε ο πρώτος δήμος που διακινεί ηλεκτρονικά έγγραφα, που προωθεί τις ηλεκτρονικές πληρωμές για τις συναλλαγές του πολίτη με τις υπηρεσίες μας. Πάνω από 5.000 γονείς καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κάνουμε αποκομιδή απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS».

Στον τομέα της καθαριότητας, έκανε την αυτοκριτική του. «Η αλήθεια είναι ότι αργήσαμε (να επιτύχουμε τους αρχικούς στόχους), αλλά δεν είχαμε τιθασεύσει τη γραφειοκρατία. Σήμερα, περνάμε δυο και τρεις φορές από τα δύσκολα σημεία της πόλης». Στα «κάποια» εννοεί και τον πεζόδρομο της Νομικής Σχολής Αθηνών, εκεί όπου τρυπιούνται οι χρήστες μέρα μεσημέρι. Προχθές ακόμη συζητούσε στην καρδιά του προβλήματος, με καθηγητές και φοιτητές για το πώς η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί. «Το Πανεπιστημιακό άσυλο δεν υπάρχει για να προστατεύει την ανομία, αλλά την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών», είπε, και το κοινό συμφώνησε μαζί του.

Tο γκρίζο κοστούμι του δημάρχου δεν συνεπάγεται και γκρίζα πραγματικότητα. Η Αθήνα, και το 2019, σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στον τομέα του Τουρισμού, ενώ το 2021 θα έχει led φωτισμό νέας τεχνολογίας και μεγαλύτερο δημόσιο χώρο, χάρη σε τρέχον πρόγραμμα απαλλοτριώσεων

Ο δήμαρχος επέμεινε, με στοιχεία, ότι στα χρόνια του η Αθήνα κατέστη τουριστικός προορισμός – την παρέλαβε στο ναδίρ με 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που διπλασιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα, για να σπάσει κάθε ρεκόρ το 2018.

Ο δήμος – πάντα, κατά τον Καμίνη – διαχειρίζεται περισσότερα από 300 διαμερίσματα, στεγάζοντας πρόσφυγες, στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα. Μετράει 28 σύγχρονες παιδικές χαρές, δυο νέους πρότυπους βιοκλιματικούς παιδικούς σταθμούς στον Κεραμεικό και την Κυψέλη, 25 «Ανοικτά Σχολεία», πράσινα δώματα, 24 σχολεία «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα».

Το προοδευτικό του στίγμα απέσπασε και το πιο θερμό χειροκρότημα της βραδιάς. Αισθάνεται περήφανος για το γεγονός ότι έβαλε την υπογραφή του στο πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Θα έχει να λέει ότι στήριξε τη δημιουργία του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους, την εποχή που οι χώροι λατρείας για τους ανθρώπους αυτούς κρύβονταν σε αποθήκες και υπόγεια · ότι στα χρόνια του, έπειτα από μεγάλο αγώνα, μπήκε επιτέλους η υπουργική υπογραφή για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου νεκρών.

«Απαγορεύσαμε τα συσσίτια του μίσους, της Χρυσής Αυγής, στις πλατείες της πόλης. Και όταν στα δημοκρατικά μας ανακλαστικά απάντησαν με βία, τους στείλαμε στο σκαμνί…».

Ο κύριος με το γκρίζο κοστούμι που βρισκόταν επί σκηνής και απαριθμούσε μικρά και μεγάλα επιτεύγματα, μόνο γκρίζο δεν παρουσίασε το μέλλον. Θεωρεί συνεισφορά του στον δημόσιο χώρο το πρόγραμμα απαλλοτριώσεων έκτασης μεγαλύτερης των 50 στρεμμάτων. Αλλά και το γεγονός ότι σε δυο χρόνια η Αθήνα θα έχει led φωτισμό νέας τεχνολογίας.

Δεν ξέχασε τις διακρίσεις και τα βραβεία. Μεγάλη του τιμή η αναγνώριση του ρόλου του στη διαχείριση του Προσφυγικού, διεθνώς, με έπαινο το 2016. Και η Documenta, και η Αθήνα – Παγκόσμια Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018, και η Αθήνα νικήτρια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας για το 2018.

Ο Καμίνης ομολόγησε ότι δε θα ξεχάσει ποτέ τις ώρες της εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων του δήμου, ενόσω μαινόταν η φονική πυρκαγιά στο Μάτι – 621 παιδιά μεταφέρθηκαν ασφαλή, χάρη στην προνοητικότητα των υπευθύνων. «Δε θα ξεχάσω ούτε τα βλέμματα των γονιών τους που τα περίμεναν στην Τεχνόπολη».

«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα σωστά αυτά τα οκτώ χρόνια. Αφήνουμε μια πόλη που συχνά τη βλέπεις πληγωμένη, αλλά με γερά θεμέλια», είπε.

Αν τον πετύχετε κάπου στην πόλη, μην τον ρωτήσετε πώς θα ήταν η Αθήνα σήμερα, αν δεν ήταν εκεί, μαζί με τους ανθρώπους του. Δεν δέχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα ούτε χθες, τη βραδιά που ήταν ολότελα δική του.

Γιώργος Καμίνης | Το μέλλον που φτιάξαμε μαζί. Αθήνα 2011-2019

Όταν ξεκινήσαμε, τίποτα δεν ήταν αυτονόητο, εκτός από το πάθος μας για να κάνουμε την #Αθήνα μας, δυνατή και πάλι. Και έτσι πορευτήκαμε. Με συμμαχίες, συνέργειες και συμπράξεις. Δώσαμε νέα δυναμική στην οικονομία της πόλης, διορθώνοντας ό,τι δεν λειτουργούσε. Δουλέψαμε σκληρά και επίμονα για μια πόλη που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Κι έτσι, καταφέραμε να κάνουμε και πάλι την #Αθήνα πρωταγωνίστρια. Αποδείξαμε ότι όχι απλά παλέψαμε την κρίση μαζί, αλλά ότι καταφέραμε να την ξεπεράσουμε. Να δημιουργήσουμε νέα σκέψη, νέες υποδομές, νέο πλούτο, νέες συνήθειες και έτσι να βάλουμε ισχυρά – τα ισχυρότερα – θεμέλια για το μέλλον. Ένα μέλλον που φτιάξαμε μαζί. #CityOfAthens

Geplaatst door Δήμος Αθηναίων op Vrijdag 22 maart 2019

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...