758
| ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα διαβάστε (την τροπολογία) και μετά βγάλτε ανακοίνωση

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 11:41
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτα διαβάστε (την τροπολογία) και μετά βγάλτε ανακοίνωση

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2021, 11:41

Τακτική προκατασκευασμένων απαντήσεων και πολιτικού αχταρμά καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την οργίλη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνητική τροπολογία που αφορά ζητήματα κρατικής διαφήμισης.

Αφορμή για την απάντηση του κ. Οικονόμου αποτέλεσαν η ανακοίνωση – καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία και η απόπειρα σύνδεσής της με το αντικείμενο της εν εξελίξει Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις και τη χρηματοδότηση ΜΜΕ, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τα μέτρα της πανδημίας.

«Αν ένα συμπέρασμα προκύπτει από την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το αντικείμενο της τροπολογίας. Με τη γνωστή συνταγή των προκατασκευασμένων απαντήσεων και του πολιτικού αχταρμά, μπερδεύουν διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους πράγματα.

»Απόδειξη του ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν τη σχετική τροπολογία αποτελούν τόσο το γεγονός ότι η ενημερωτική καμπάνια του 2020 δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την τροπολογία όσο και το σημερινό ρεπορτάζ της «Αυγής» που περιγράφει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προβλέπει η τροπολογία», αναφέρει στην αρχή της απάντησής του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνεχίζει:

«Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, για να μην εκτίθενται περισσότερο:

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί τεχνική βελτίωση του ΠΔ 261/97 και δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το αντικείμενο της τρέχουσας εξεταστικής επιτροπής. Η κατάθεση της τροπολογίας τη συγκεκριμένη στιγμή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες τηλεοπτικής καμπάνιας, χωρίς τις καθυστερήσεις, τεχνικές ασάφειες και γραφειοκρατικά προβλήματα, για την επέκταση της εμβολιαστική κάλυψης του πληθυσμού και για την ενημέρωση σε σχέση με την αναμνηστική δόση. Για τους ίδιους λόγους ταχύτητας και επιπλέον διαφάνειας, η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές.

»Πιο συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) να πληρώνουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή/καταχώριση του διαφημιστικού μηνύματος με βάση πάντοτε το δεσμευτικό σχέδιο (media plan) που έχει καταθέσει ο ανάδοχος που προέκυψε από την διαγωνιστική διαδικασία με βάση το ν 4412/2016 και άρα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια. Έτσι προκύπτουν τα ακόλουθα οφέλη:

(α) Αποφεύγεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων αφού σε διαφορετική περίπτωση εκείνος που θα έφτιαχνε το media plan θα πλήρωνε ταυτόχρονα και τα μέσα.

(β) Είναι ξεκάθαρο ότι για να πληρώσουν οι αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) θα πρέπει εκείνος που κατάρτισε το media plan να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (εντολές, αποδεικτικά προβολής κ.τ.λ.).

(γ) Με δεδομένο ότι τα χρήματα και τις πληρωμές θα τις διαχειρίζονται οι αναθέτουσες αρχές και όχι οι ανάδοχοι, περιορίζεται ουσιωδώς η πιθανότητα αδιαφανών συναλλαγών (επιστροφών κ.τ.λ.) μεταξύ των ΜΜΕ που θα προβάλουν τα μηνύματα και των αναδόχων που καταρτίζουν το media plan.

(δ) Κατά κανόνα οι δαπάνες για την προβολή/καταχώριση των μηνυμάτων στα ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το υπόλοιπο αντικείμενο διαφημιστικών υπηρεσιών του δημοσίου και εφόσον θα πληρώνονται απευθείας από τους δημόσιους φορείς (πάντοτε με βάση το πλάνο του αναδόχου που έχει προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία) δίνεται η δυνατότητα η διαφημιστική προβολή του δημοσίου να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία για τον ανάδοχο θα μπορεί να είναι πιο σύντομη.

(ε) Τέλος, εισάγεται εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας ως προς τη διαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και των τελικών τιμών που προσφέρονται στους δημόσιους φορείς με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών».

«Καλούμε, λοιπόν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο δύσκολο και αν τους είναι», καταλήγει ο Γιάννης Οικονόμου, «να διαβάζουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων πριν να βγάζουν ανακοινώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ντροπολογία»

Σε ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της εξεταστικής επιτροπής μιλούσαν για «πανικόβλητη ΝΔ» μπροστά στην «καταιγίδα των αποκαλύψεων που έρχεται», που «προχωρά ακάθεκτη σε νέες μεθοδεύσεις για συγκάλυψη των ευθυνών με κάθε τρόπο».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι «μετά τις αθλιότητες με το μονοκομματικό προεδρείο, τον αποκλεισμό πολιτικών προσώπων και την «εξαφάνιση» Πέτσα, με ντροπολογία που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Εξεταστικής, επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα».

«Η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ό,τι αφορά τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της.

»Πρόκειται –εκτός των άλλων– και για μία ακόμη θεσμική εκτροπή, αφού παρεμβαίνει ως μη όφειλε στις εργασίες της Επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

»Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News