577
Ο Λευτέρης Οικονόμου στη Βουλή | Intime/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Οικονόμου σε Πολάκη: Αριστη η συνεργασία Λιμενικού-ΕΛ.ΑΣ στην έρευνα του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 15:11
Ο Λευτέρης Οικονόμου στη Βουλή
|Intime/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Οικονόμου σε Πολάκη: Αριστη η συνεργασία Λιμενικού-ΕΛ.ΑΣ στην έρευνα του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2021, 15:11

Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Σήφης Βαλυράκης αποτελεί καθήκον της Πολιτείας και ειδικότερα των δικαστικών και λιμενικών αρχών, στις οποίες ανήκει αυτή η αρμοδιότητα, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη.

Σχετικά με τον ρόλο της ΕΛΑΣ στη διερεύνηση της υπόθεσης, ο υφυπουργός ανέφερε πως «η εμπλοκή ή ανάθεση της προανάκρισης σε επίπεδο Ελληνικής Αστυνομίας χρειάζεται εισαγγελική εντολή. Δεν μπορούμε εκ των ενόντων εμείς να πάρουμε μια υπόθεση».

Σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τους χειρισμούς των εισαγγελικών λειτουργών, καθώς αρμόδια για την αξιολόγηση και τη διατύπωση γνώμης είναι τα ιεραρχικώς ανώτερα πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης, ενώ σχετικά με τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ και του ΛΣ, ανέφερε πως η ΕΛ.ΑΣ από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε η υποστήριξή της και η τεχνογνωσία της, τις παρείχε με στόχο να χυθεί άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

«Οι ισχυρισμοί περί έλλειψης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», «η συνεργασία τους είναι άριστη» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Δεν εξυπηρετεί κανέναν προσωπικά ή πολιτικά η αμφισβήτηση του επαγγελματισμού που διέπει τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας και από πλευράς Λιμενικού Σώματος και από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας».

Σχετικά με το αίτημα της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη για τον έλεγχο των Λιμενικών που διερεύνησαν την προανάκριση, ανέφερε πως, «αμέσως κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντεισαγγελέα Εφετών και η όλη δικογραφία βρίσκεται στην εισαγγελία του Ναυτοδικείου, που είναι καθ’ ύλην αρμόδια λόγω της ιδιότητας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

»Ολοι θέλουμε απαντήσεις. Το οφείλουμε στην οικογένεια του θανόντος. Το οφείλουμε στη μνήμη ενός ξεχωριστού αγωνιστή ενάντια στη χούντα και ένθερμο υποστηρικτή του αγώνα για τη Δημοκρατία, του πρώην βουλευτή και υπουργού Σήφη Βαλυράκη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, είπε πως όταν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία «είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας, ντροπή για το σύστημα Δικαιοσύνης, ντροπή για τις αστυνομικές Αρχές, ντροπή για τις λιμενικές Αρχές» οι ρυθμοί και ο τρόπος διερεύνησης της υπόθεσης του Σήφη Βαλυράκη.

«Από τα στοιχεία φαίνεται ότι δεν τον χτύπησε η προπέλα, δεν είχε ατύχημα, δεν πνίγηκε, αλλά δολοφονήθηκε», είπε και ανέφερε: «Από τις 14 Απριλίου έχει υπάρξει επώνυμη καταγγελία μάρτυρα ο οποίος είπε “είδα τους τάδε” -που τους ονοματίζει- “δυο ψαράδες από διπλανό χωριό να τον πλησιάζουν, να λογομαχούν, να τον χτυπούν με το κοντάρι, τον γάντζο που έχουν τα ψαροκάικα και να φεύγουν”. Και αυτή την κατάθεση την έδωσε εδώ στην Αθήνα, στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών γιατί ο άνθρωπος φοβόταν να τη δώσει στο Λιμεναρχείο της Ερέτριας ή στην Αστυνομική Διεύθυνση εκεί. Και από τότε και ενώ αυτή γνωστοποιήθηκε στον Εισαγγελέα, τον κ. Προκοπίου στη Χαλκίδα, δεν ασκήθηκε καν δίωξη. Και χτες έμαθα ότι κάλεσαν για ανωμοτί κατάθεση αυτούς τους δύο που είχε ονοματίσει ο προηγούμενος μάρτυρας- που δεν είναι ένας μάρτυρας, είναι και άλλος».

Ο κ. Πολάκης ζήτησε από τον υφυπουργό, για να μπορέσει να διαλευκανθεί η υπόθεση, να την πάρει από το ΛΣ, «που έχει ικανότατες υπηρεσίες», αλλά έχουν συμβεί πολλά λάθη και «οι ρυθμοί είναι της χελώνας». Προσέθεσε πως «δεν υποτιμώ το Λιμενικό γενικώς» αλλά «πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, να φανεί ποιοι σκότωσαν τον Σήφη Βαλυράκη. Είναι ατιμωτικό για τη Δημοκρατία μας το ότι εφτά μήνες μετά, με τέτοιες δυνατότητες που υπάρχουν, δεν έχουμε καταλήξει», σημείωσε και ανέφερε πως και από την δική του εμπειρία «ως υπουργοί, πρέπει να παρεμβαίνουμε και να επιβλέπουμε για την παραγωγή αποτελέσματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News