643
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου | ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / IntimeNews

Οικονόμου: Πιθανή η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2021, 10:48
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
|ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / IntimeNews

Οικονόμου: Πιθανή η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2021, 10:48

Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015 υπογράμμισε το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν την Παρασκευή.

Ανακοίνωσε ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας όσον αφορά την πανδημία θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Τρίτη, αποκαλύπτοντας ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

Παράλληλα, στάθηκε στις γρήγορες διαδικασίες αποζημίωσης των πυρόπληκτων.

Επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους;

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου. «Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» παρατήρησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η πιθανότητα επαναφοράς της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί.

Διευκρίνισε ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας. Οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις τους, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ μία με δύο φορές την εβδομάδα, από τον Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει και δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία.

Προσφυγικό και Ερντογάν

Ειδικότερα, για την επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Οικονόμου είπε ότι ήταν πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται, υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας.

«Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και δόθηκαν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά είναι σε εγρήγορση προκειμένου να μην επιτρέψει σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορά της, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ’15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, άλλο ο ανθρωπισμός» ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου.

Αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός: ότι o κόσμος που καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία. «Πρέπει να υπάρχει άμεση καταβολή αποζημιώσεων χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές» τόνισε.

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 540 άνθρωποι είδαν χθες στον τραπεζικό λογαριασμό τους χρήματα, 5.000 – 7.000 – 13.000 – 20.000 ευρώ.

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Οι πυρόπληκτοι κάνουν αίτηση επίσης για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στέγασης, αγρότες επίσης πήραν πρώτη προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει πρωτογενή τομέα για πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

«Κανείς από όσους επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Ταχύτητα – διαφάνεια – δικαιοσύνη στην καταβολή» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

«Κούφια κριτική…»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η «λυσσαλέα κριτική για το επιτελικό κράτος είναι κούφια. Το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία πράγματα τα 2 προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, πέτυχε να δεσμεύσουμε 11,6 δισ. ευρώ από Ταμείο και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές και 1,8 δισ ευρώ. για την πολιτική προστασία, ενώ δημιούργησε το πρόγραμμα “Ελευθερία” για τα εμβόλια».

Σχετικά με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τις δηλώσεις του για τα εμβόλια, επανέλαβε ότι πρόκειται για μεγάλο αθλητή που έχει προσφέρει πολλά στη χώρα, αλλά δεν έχει ούτε τη γνώση ούτε την επάρκεια να τεκμηριώνει κάποια άποψη για το εμβόλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...