546
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τη ΔΕΗ | ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ; «Καλοδεχούμενη, αν τολμά ο κ. Τσίπρας», ρίχνει το γάντι η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 13:56
Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη για τη ΔΕΗ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ; «Καλοδεχούμενη, αν τολμά ο κ. Τσίπρας», ρίχνει το γάντι η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 13:56

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πέταξε το γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσιπρά, αν τολμά, να υποβάλει πρόταση μομφής για το θέμα της ΔΕΗ.

«Η πρόταση μομφής θα είναι καλοδεχούμενη. Ελπίζουμε να το τολμήσουν, γιατί θα είναι ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με στοιχεία και αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια κατάρρευσης, ποια περίοδο άξιζε 300 εκατ. ευρώ και πότε η αποτίμηση έφτασε τα 2 δισ, ευρώ, πότε έχανε 2,8 εκατ. ευρώ την ημέρα, ποιες πολιτικές την οδήγησαν στην απαξία», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει σήμερα στη Βουλή -κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτηση 56 βουλευτών του- πρόταση μομφής για τη ΔΕΗ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για διαφορά αντίληψης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της χώρας και τη θωράκιση των συμφερόντων των καταναλωτών, τονίζοντας παράλληλα ότι σε μία πιθανή πρόταση μομφής θα δοθούν ουσιαστικά «απαντήσεις σε κραυγές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Οπως υπογράμμισε, δεν μπορεί να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ όταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έγινε με τη μετοχή στα οκτώ ευρώ και από τη στιγμή πο το κράτος θα έχει το ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας 35%.

«Μακάρι να γίνει αυτή η κίνηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός θα έχει τη δυνατότητα να δει την απάντηση στο ερώτημα: Τι ΔΕΗ θέλουμε. Θέλουμε τη ΔΕΗ του Φωτόπουλου που απεγνωσμένα προσπαθεί η αντιπολίτευση να υπερασπιστεί με χυδαίες προσεγγίσεις από δορυφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή μία δυναμική ΔΕΗ της ανάπτυξης;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Οικονόμου προκαλώντας εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τηνπρόταση μομφής.

Στη Βουλή οι συναρμόδιοι υπουργοί κλήθηκαν να  απαντήσουν στην επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το μπαράζ  αυξήσεων σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες, και το θέμα της ΔΕΗ, ενώ εκτός απροόπτου αναμένεται να πάρει τον λόγο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Μία πρώτη γεύση για την απάντηση που θα δοθεί από πλευράς κυβέρνησης έδωσε σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στο Open, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο έβαλε τη ΔΕΗ στο Υπερταμείο με την δέσμευση να πουληθεί το 17% για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων που έλαβε η χώρα. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ φαλίρισε», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Στον αντίποδα, τόνισε, «η κυβέρνηση της ΝΔ με πολύ συντονισμένες ενέργειες πέτυχε ένα μικρό θαύμα. Η ΔΕΗ σήμερα έχει αυξήσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της πολύ πάνω από το 1.5 δισ., έχει μειώσει το δανεισμό της περίπου κατά το μισό και το κυριότερο πέτυχε το 17% – το οποίο σύμφωνα με τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα θα πήγαινε στους δανειστές- να παραμείνει ως κεφαλαιοποίηση στη ΔΕΗ. Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία».

Οσο για την ακρίβεια στην αγορά, σημείωσε ότι «αυτά τα φαινόμενα τα ζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη καθόσον έχουμε μεγάλες διεθνείς αυξήσεις. Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να τα βιώνουμε πολύ ηπιότερα σε σχέση με άλλους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ζημιά στο καλάθι της νοικοκυράς», υποστήριξε και «αν χρειαστούν παραπάνω παρεμβάσεις, εφόσον η οικονομία μας αναπτύσσεται ακόμα με υψηλότερους ρυθμούς, θα υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο να παρέμβει εκ νέου η κυβέρνηση αν ο Πρωθυπουργός το κρίνει σκόπιμο. Δεν υπάρχει ζήτημα πανικού». «Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά ελεγχόμενη», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...