728
| INTIMEnews

Οικονόμου για τροπολογία F-16: Τέτοια αντίδραση μόνο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Anadolu

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 11:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2022,14:40
|INTIMEnews

Οικονόμου για τροπολογία F-16: Τέτοια αντίδραση μόνο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Anadolu

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2022, 11:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/10/2022,14:40

Tα «μαντάτα» από την Ουάσινγκτον για το κόψιμο στη Γερουσία της λεγόμενης τροπολογίας Μενέντεζ για τους όρους και τις προϋποθέσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει παλαιότερα, έδωσαν το έναυσμα για μία ακόμη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Kαι αν για κάποιους θα μπορούσε ίσως να είναι δικαιολογημένη η άγνοια λειτουργίας του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, στην Κουμουνδούρου έσπευσαν να βγάλουν ανακοίνωση, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι το κόψιμο της τροπολογίας από το κείμενο νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ  (National Defense Authorization Act, NDΑA) «αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα»!

Η «χρέωση» αυτή των εξελίξεων στην αμερικανική Γερουσία από τον ΣΥΡΙΖΑ ως διπλωματική ήττα της κυβέρνησης δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, που παρατήρησε ότι τέτοια βιασύνη να παρουσιαστεί ως «τελειωμένη υπόθεση» η προμήθεια και εκσυγχρονισμός των F-16 στην Τουρκία, επέδειξαν μόνο το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το τουρκικό πρακτορείο Αnadolu.

«Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων, Anadolu, είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση. Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει», επεσήμανε στη σχετική δήλωσή του ο κ. Οικονόμου συμπληρώνοντας για τα «ευαίσθητα αντανακλαστικά» του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα:

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα, χάρη στις επιλογές της κυβέρνησης, έχει αλλάξει καταλυτικά υπέρ της την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο. Δυστυχώς, αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για τον ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να αποτελεί την εθνική εξαίρεση στην ψήφιση της εξοπλιστικής ενίσχυσης των ενόπλων μας δυνάμεων και των αμυντικών συμφωνιών της Πατρίδας μας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι τα εθνικά θέματα προσφέρονται για φθηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση».

Η ουσία, πάντως, είναι ότι εν λόγω τροπολογία, όπως και άλλες, δεν αποσύρθηκε, αλλά παραπέμφθηκε σε διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, ώστε να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Αντιθέτως, η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας εγκρίθηκε και θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά τη διαπραγμάτευση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία Μενέντεζ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να πουλήσει F-16 ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή ή την αναβάθμισή τους, παρά μόνον εάν δοθούν διαβεβαιώσεις στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, και στις Επιτροπές Αμυνας του Κογκρέσου ότι τα μαχητικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού SDF. Επίσης, η τροπολογία προέβλεπε ότι μια τέτοια πώληση πρέπει να είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ενώ πρέπει να μην πραγματοποιηθεί καμία εξαγωγή F-16 προς την Τουρκία προτού η Αγκυρα επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος της κυβέρνησης

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, που σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Η κυβέρνηση πηγαίνει τη χώρα από εθνική ήττα σε εθνική ήττα. Το Oruc Reis έφτασε έξω από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο χωρίς να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ. Τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια του 2019 δίνουν τη θέση τους σε νέα μνημόνια το 2022, με την Ελλάδα απούσα από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη Λιβύη. Οι ΗΠΑ επιβραβεύουν τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις πρώτα με την ακύρωση του Eastmed και τώρα με την άρση οποιουδήποτε περιορισμού στην πώληση F16 στην Τουρκία. Και η κυβέρνηση έχει το θράσος να ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις τουρκικές θέσεις επειδή την καλεί να αναθεωρήσει την τραγική για τη χώρα πολιτική της: του πιστού συμμάχου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Επικίνδυνοι».

Νωρίτερα, από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδοθεί η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται.

Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...